Subota, 25 rujna, 2021

Nova rezolucija Vijeće Evope o BiH: Najava sankcija Dodiku?

Nemojte propustiti

Rezolucija Evropskog parlamenta za BiH donesena je krajem januara 2017. godine. I pored insistiranja zastupnika iz Republike Hrvatske da se naglasi kako je federalizam najbolji princip uređenja Bosne i Hercegovine, u ovom dokumentu se naglašava da EU ne može određivati unutrašnju organizaciju zemlje.

Upozoreno je na obavezu osiguravanja ravnopravnosti svih građana bez obzira na njihovo etničko porijeklo. Time je poručeno da se moraju poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je najvažniji dio Vijeća Evrope. Rezolucija EP je pozvala BiH da provede započete socijalne i ekonomske reforme, da se okrene mladim dajući im više šansi kako ne bi napuštali zemlju.

Polovinom oktobra prošle godine Vijeće je istaknulo nedvosmislenu predanost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće je pozvalo institucije BiH da unaprijede funkcionisanje i podrže nezavisnost pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i borbe protiv terorizma i radikalizma.

Parlament Vijeća Evrope danas zasjeda. Očekuje se rasprava o poštovanju obaveza države BiH kao članice Vijeća Evrope. Objavljeno je da su u Vijeću zabrinuti zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. Potvrđeno je da neće biti sankcija protiv BiH.

Slučajevi Sejdić i Finci, Ljubić i Mostar dobit će pažnju u novoj rezoluciji Vijeća Evrope o BiH. Od vlasti u BiH će biti zatražena hitna izmjena zakonodavstva i omogućavanje “Ostalim” da se kandidiraju i imaju prava kao i tri glavne i vladajuće nacije.

Održani su izbori u dva navrata, a da presuda Evropskog suda za ljudska prava Sejdić – Finci nije implementirana u Ustav BiH. Onemogućena su ljudska prava svim Bosancima koji nacionalno ne pripadaju Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

Očekuje se da će biti imenovani odgovorni za sprečavanje implementacije Sejdić-Finci, slučaja Pilav i rješavanje slučaja Mostar. Vijeće Evrope će tražiti da se uspostavi Vrhovni sud BiH ili da se kreira apelacioni sud u okviru Suda BiH. Održat će se i rasprava o stanju u BiH gdje je moguće da se osude susreti nekih lidera sa radikalnim elementima. U kuloarima se govori o mogućim evropskim sankcijama Miloradu Dodiku.

Vjerovatno je taj scenario razlog posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Treba sačekati glasanje za ovu Rezoluciju. Šta će uraditi Srbija? Vjerovatno biti protiv rezolucije, premda to neće imati nikakve koristi za krajnji ishod.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo