Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Nova ‘šamarčina’ iz Haga: Tomašica nije uvrštena u Karadžićev predmet

Nemojte propustiti

Radovan Karadžić (Foto: Agencije)
Radovan Karadžić (Foto: Agencije)

Odbijen prijedlog o proširenju optužnice, a u slučaju Momčila Perišića Haško žalbeno vijeće neće revidirati oslobađajuću presudu.

Sudsko vijeće Haškog suda odbilo je zahtjev Tužiteljstva za ponovno otvaranje dokaznog postupka protiv Radovana Karadžića, kako bi uvrstilo dokaze o masovnoj grobnici Tomašica u blizini Prijedora.

Kako prenosi BIRN Justice report, Vijeće smatra da ponovno otvaranje dokaznog postupka ne bi bilo u interesu pravde s obzirom na to da je riječ o prijedlogu pred sam kraj suđenja, koji bi svakako doveo do zastoja te razvlačenja postupka.

Haško tužiteljstvo zatražilo je da mu se dozvoli ponovno otvaranje dokaznog postupka, kako bi u sudski spis uvrstilo forenzičke dokaze o 275 kompletnih i 118 nekompletnih tijela pronađenih prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora.

Karadžiću se sudi za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, uključujući Prijedor, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, teror nam građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Žalbeno vijeće Haškog suda potom je obacilo i zahtjev Tužiteljstva da razmotri odluku o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji je bio optužen za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici.

U odluci stoji kako Tužiteljstvo nije pružilo uvjerljive razloge koji bi bili u interesu pravde i zbog čega bi Haški sud odstupio od utvrđene sudske prakse te poništio pravomoćnu oslobađajuću presudu.

U drugostupanjskom postupku, Žalbeno vijeće oslobodilo je Perišića svih optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

Prvostupanjskom presudom Perišić je bio osuđen na 27 godina zatvora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo