Petak, 15 listopada, 2021

Nova šansa za medicinske radnike iz BiH koji žele da rade u Njemačkoj: Pročitajte detalje

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Medicinski radnici iz BiH koji žele da rade u Njemačkoj moći će da iskoristi podgodnosti koji nudi projekat Triple Win koji se nastavlja u 2015. i u 2016. godini.

Nedavno su predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine na sastanku sa predstavnicima Savezne agencije za rad SR Njemačke i predstavništva GIZ-a u Bosni i Hercegovini informisani da se projekat Triple Win u ovoj i sljedećoj godini, piše Buka.

Prvi intervjui sa kandidatima mogli bi se održati u drugoj polovini aprila ili početkom maja. Iz Agencije je saopšteno da će u obzir za intervju doći kandidati čija dokumentacija bude dostavljena Agenciji za rad i zapošljavanje BiH do 17.04.2015. godine. „Navedena dokumenta svi zainteresirani, zaposleni i nezaposleni, dostavljaju isključivo lokalnom birou za zapošljavanje nadležne kantonalne službe u FBiH, filijale u Republici Srpskoj, odnosno Zavoda u Brčko Distriktu BiH, prema mjestu prebivališta, lično ili poštom, sa naznakom ’Prijava na Javni poziv za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj’“, objašnjeno je.
Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine rekao je da se iz Agencije nadaju da će samo prema ovom programu oko 200 do 250 radnika otići u ove dvije godine iz BiH u Njemački. “Po ovom programu, do sada je do oktobra 2013. godine u Njemačkoj dobilo zaposlenje 120 radnika. Na ovaj konkurs mogu se prijaviti njegovatelji, odnosno mogu se prijaviti lica sa završenom srednjom medicinskom školom, opšti ili pedijatrijski smjer, a poznavanje njemačkog jezika mora biti minimalno na A2 nivou”, kazao je za BUKU Rajić.

Objašnjava da je startna plata 1.900 ura (bruto), a nakon rada od jedne godine radnici moraju položiti stručni ispit za zvanje njegovatelja i plata onda raste u skladu sa propisanim platnim razredom u SR Njemačkoj. “Naši radnici u Njemačkoj mogu ostati sve dok postoji interes njemačkih poslodavaca”, kaže on. Prema dosadašnjim iskustvima radnika Rajić nam kaže da su radnici pretežno svi zadovoljni. Ranije su imali jedan slučaj raskida ugovora radnika iz BiH sa njemačkim poslodavcom, a ZAV je našao drugog poslodavca. Kada je riječ o odlasku medicinskih radnika Rajić kaže da je do 31.12.2014. iz BiH godine otišlo 750 radnika, navodi Buka.

Više informacija imate u Javnom pozivu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo