Petak, 1 ožujka, 2024

Nova tužba protiv Vlade RS: Švicarska firma traži skoro tri miliona KM

Autor:BHRT

Preporučeno

Službene prepiske između ministarstava Vlade i ove firme odvijale su se elektronskim putem od 2019. godine. Međutim, u Vladi odlučno odbijaju da je bilo ikakvih ugovora sa ovom firmom prilikom priprema za emisiju obveznica emitovanih prošle godine.

Vlada Republike Srspke tužena je nedavno pred Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci za iznos od 2,9 miliona KM, koliko je navodno trebala da isplati za ugovorene obaveze švicarskoj konsultantskoj firmi za posredovanje prilikom prodaje 300 miliona eura obveznica na londonskoj berzi prošle godine. U Vladi demantuju bilo kakve ugovorene obaveze s ovom inostranom firmom, piše BHRT.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Konsultantska firma iz Švicarske tužbom potražuje od RS gotovo tri miliona maraka za, kako navode, obaveze prilikom posredovanja u prodaji 300 miliona eura obveznica na londonskoj berzi. Navode, kako su im u Ministarstvu finansija RS nudili nekoliko puta manji iznos na koji nisu pristali.

Službene prepiske između ministarstava Vlade i ove firme odvijale su se elektronskim putem od 2019. godine. Međutim, u Vladi odlučno odbijaju da je bilo ikakvih ugovora sa ovom firmom prilikom priprema za emisiju obveznica emitovanih prošle godine.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

“Apsolutno nemamo nikakvu obavezu prema tim ljudima, ugovora nema nikakvog. Oni su nudili svoje usluge, mi smo procijenili u nekom momemntu da nama te usluge ne trebaju. Ako imaju ugovor neka ga pokažu, a u tom slučaju vama ne treba odgovor premijera”, ističe Radovan Višković, premijer RS.

Kako navodi zastupnik švicarske firme, ukoliko Vlada ne isplati naknadu od 0,5 posto tražit će se da se utvrdi iznos koji isplaćen kod sličnih emisija ranije. Tvrdi kako je naknada za emisiju na bečkoj berzi bila nestandardnih 5 procenata.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

“Ono što je sigurno, a sud će utvrditi ko je tu u pravu je da RS može biti prepoznata kao neko ko je neozbiljan emitent obveznica na svjetskom tržištu i da ne ispunjava svoje obaveze, to je rizik s obzirom da prema nekim polujavnim informacijama Vlada namjerava i dalje na taj način da se zadužuje”, kaže Siniša Vukelić, glavni urednik portala Capital.

Treba podsjetiti da Vlada Republike Srpske nikada nije objavila ko su kupci obveznica koje je emitovala na Londonskoj berzi po kamatnoj stopi od 4,75 posto.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas