Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Novac za izbore: Ambasadori predlažu odluku koju je HDZ već odbio

Nemojte propustiti

Na sastanku je predloženo da se već na sutrašnjoj sjednici ponovo predloži odluka koju su ministri iz HDZ-a BiH prošli put odbili.

Za sutra je u Sarajevu zakazana sjednica Vijeća ministara BiH. Sazivanju sjednice prethodio je sastanak delegacije VM BiH sa međunarodnim zvaničnicima.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Evropske unije, OSCE-a, SAD-a, Njemačke, Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministrica vanjskih poslova i dopredsjedavajuća VM BiH otkrila je da se na sastanku razgovaralo o blokadi finansiranja Općih izbora 2022. godine.

Upravo se čita:  Užas u Sarajevu: Autom udario dvije djevojke, jedna poginula

– Vrlo jasno je ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo.

Iznijela sam stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta.

Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta – navela je Turković.

Upravo se čita:  BIHAMK izdao upozorenje za vozače: Odroni na putu

Na sastanku je predloženo da se već na sutrašnjoj sjednici ponovo predloži odluka koju su ministri iz HDZ-a BiH prošli put odbili.

– Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena. Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima.

Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se blokira održavanje i finansiranje izbora. I to su vrlo jasne poruke koje smo dobili i od naših partnera na sastanku – poručila je Turković.

Upravo se čita:  Reakcija Ambasade SAD-a na Dodikovu izjavu: Mi i Zapad nismo prijetnja RS-u, on jeste

Interesantno, sastanku nije prisustvovao ministar finansija i dopredsjedavajući VM BiH Vjekoslav Bevanda koji opstruira izdvajanje novca za Opće izbore iz budžetske rezerve.

“Rješenja su potrebna sada. Vijeće ministara zaduženo je za donošenje odgovarajućih odluka”, objavio je na Twitteru šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Pročitajte još

Izdvajamo

Brojne višečlane porodice ostale bez 350 KM dječijih dodataka

Pronatalitetne mjere, da bi opravdale svoj naziv moraju biti biti dugoročne i ne isključivati jedna drugu, poručio je demograf...

Možda vas zanima i ovo