Subota, 18 rujna, 2021

Novalić: Glavni cilj je povezati Beograd i Sarajevo

Nemojte propustiti

Federalni premijer Fadil Novalić i premijeri Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, Elmedin Konaković i Bego Gutić, komentirajući da je jučer u Istanbulu najavljena izgradnja obje predložene trase autoputa na relaciji Sarajevo-Beograd, naglasili su značaj povezivanja dvaju gradova i država, te očekivanih pozitivnih ekonomskih efekata.

– Glavni cilj je povezati Beograd i Sarajevo, a time se računa da ćemo bolje povezati dvije države i da ćemo se bolje razumijevati ako budemo više komunicirali – kazao je Novalić.

Podsjetio je da se u zadnjih pola godine vodila polemika oko toga kuda treba da ide obećana trasa prema Beogradu. Stanovište RS-a je bilo da to ide preko istočne Bosne, preko Rogatice, Sokoca i Višegrada, a Federacija BiH je bila na stanovištu da to ide preko teritorije Tuzlanskog kantona, Brčkog, Orašja i Bijeljine. Ekonomska logika, dodao je Novalić, ukazivala je da treba da ide preko Tuzle.

– Nađeno je komprimisno rješenje – ići će na obje relacije s tim što prema Tuzli neće biti autoput nego brza cesta i ista takva trasa preko istočne Bosne – kazao je Novalić napominjući da to ne treba miješati sa putem za Goražde koji ide dolinom Prače.

Kako je poznato, na trilateralnom sastanku predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića jučer u Istanbulu prihvaćen je prijedlog da se grade obje ponuđene trase autoputa na relaciji Sarajevo-Beograd.

– To što je jučer dogovoreno u Istanbulu je jedno komprimisno rješenje i ono što će nas u Tuzli interesirati jeste polazna tačka za gradnju brze ceste Sarajevo – Beograd, da li će to biti iz Sarajeva prema Zenici i Tuzli ili će to ići iz Sarajava prema istočnoj Bosni i dalje prema Srbiji – kazao je Gutić.

Tuzlanski kanton svakako je zainteresiran i u kampanji koja se vodila vezano za određivanje trase autoputa Beograd – Sarajevo, zagovarali su stručni pristup koji je, kako je kazao Gutić, na kraju kako se čini i pobijedio.

– Sve studije pokazale su da je Tuzlanski kanton kao najmogoljudniji kanton, odnosno ta regija zajedno sa Bijeljinom i Brčkom namjnogoljudnija regija i da je to industrijski najpotentniji dio BiH i zbog toga je bilo logično da ta trasa autoputa Sarajevo – Beograd upravo ide tim pravcem – dodao je Gutić.

Gutić je još ukazao na loše stanje magistralnih cesta u ovom kantonu, te pozvao da se tom problemu posveti dužna pažnja.

Cestovno povezivanje Sarajeva i Beograda, kako je ocijenio Konaković, ima širi politički interes na prostoru Balkana i znači simbolično i poruku mira i stabilnosti na Balkanu.

– Nama je bitno da Sarajevo povezujemo sa svim gradovima bivše Jugoslavije, a posebno sa gradovima u Bosni i Hercegovini. Time što ćemo poboljšati komunikaciju sa Tuzlom, mislim da je jednako ili čak bitnije u ovoj cijelog priči. A i kroz tu drugu trasu eventulano sa istočnom Bosnom u kojem u KS gravitira i živi veliki broj ljudi koji dolaze upravo iz tog dijela i vjerovatno ćemo stimulisati i povratak u ove dijelove BiH – naveo je Konaković.

Istakao je da se očekuju veliki pozitivni ekonosmki efekti uz angažovanje domaće radne snage i mehanizacije, građevinske operative i svega onoga što utiče generalno na BDP i na povećane prihode.

– Sve aktivnosti kada je riječ o cestogradnji apsolutno pozdravljamo – kazao je Konaković nakon današnjeg sastanka federalnih i kantonalnih dužnosnika u Sarajevu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novi sukob u manjem bh. entitetu: Željka Cvijanović osula paljbu po Stanivukoviću, nije dugo čekala na odgovor

"Govoreći o meni na ovaj način, govori uglavnom o sebi, ali i vrijeđa izbor više od 50.000 Banjalučana", poručio...

Možda vas zanima i ovo