Srijeda, 28 rujna, 2022

Novalić na kongresu u Neumu: Očuvali smo finansijsku stabilnost, ključno je da osiguramo uslove za daljni rast

Nemojte propustiti

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je uvodničar na današnjem prvom kongresu namijenjenom profesionalcima u oblasti finansija u javnom sektoru, koji se u organizaciji konsultantske kuće Revicon, održava u Neumu.

Trodnevni kongres prilika je da nosioci reformskih procesa i svih strana uključenih u provedbu Strategije reforme upravljanja javnim finansijama razmijene iskustva i dobre prakse s ciljem unapređenja ključnih funkcija sistema u ovoj oblasti.

Obraćajući se učesnicima, premijer Novalić podsjetio je kako je javni sektor u Bosni i Hercegovini bio garant stabilnosti u turbulentnim i neizvjesnim vremenima, iako je često bio na udaru javnosti.

– Koliko je uloga države i javnih finansija nezamjenjiva svjedoče dvije najglobalnije vanredne okolnosti koje su nas pogodile posljednjih godina. To su pandemija koronavirusa i inflacija izazvana ratom u Ukrajini koja je donijela i dvije najkritičnije krize u oblasti hrane i energije. Mi ih servisiramo i rješavamo zahvaljujući našem javnom sektoru i javnim finansijama. Naravno, pored našeg učešća u rješavaju krize, dugujemo svaku zahvalnost na izuzetnoj žilavosti naših privrednika – istakao je premijer Novalić.

Kao najvažniji parametar kojim se mjeri uspjeh rada jedne vlade i njene sposobnosti da putem javnih finansija očuva stabilnost ekonomije, naveo je bruto društveni proizvod.

– Ako gledamo taj parametar, možemo reći da smo uspjeli u potpunosti. Samo za primjer, recimo, od 2010. do 2014. godine rast BDP-a je bio 1,3 milijarde. Kada smo instalirali našu reformsku agendu rast je tokom našeg prvog mandata bio 4,15 milijardi KM, a od 2018. do ove 2022. godine BDP je porastao 4,13 milijardi KM. Znači, u jeku najveće krize pandemije, naša politika i sposobnost, kao i sposobnost naših poslodavaca, donijeli su da imamo tri i po puta veći rast nego u periodu prije kriza – obrazložio je federalni premijer.

Pocrtavajući i da nema ekonomije bez socijalnog mira, Novalić je podsjetio da je aktuelna Vlada Federacije BiH donijela niz zakona u tom pravcu. Također, zahvaljujući reformama u vrijeme aktuelne Vlade otvoreno je 60.000 novih radnih mjesta što je, kako je istakao, sedam puta više nego u mandatu prethodne Vlade. Kao dodatni primjer naveo je i jedan od najmultiplikativnijih faktora koji utiču na rast BDP-a, a to je izvoz koji je 2015. godine iznosio 5,68 milijardi, dok je danas 11,8 milijardi KM.

– Meni je žao što naši reformski zakoni koje smo zacrtali u svojoj agendi, a to su dva fiskalna zakona, o porezu na dohodak i doprinosima, od 2018. stoje u Parlamentu FBiH, a ključno je da donesemo ta dva zakona i zakon o fiskalnim sistemima. Oni bi smanjili opterećenje i ostvarili daljnji rast u novim zapošljavanjima. Uz njih, ključni faktor budućeg rasta je i infrastruktura – iznio je premijer neke od budućih prioriteta i pravaca kojima se mora ići u očuvanju i jačanju ekonomske stabilnosti Federacije BiH.

Također je dodao da rekordni javni prihodi i relativna nezaduženost omogućavaju da se ulaganjem značajnih sredstava u narednom periodu napravi još veći iskorak na jačanju ekonomije u FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo