Subota, 2 prosinca, 2023

Novalić o željezničkoj liniji koja je ukinuta 2013.: Nije viđena, možda, zadnjih 30 godina

Autor:N1

Preporučeno

Svoje zadovoljstvo ovom sezonskom ponudom za građane BiH, jutros nije krio ni premijer FBiH Fadil Novalić

Nakon blizu deset godina – danas iz Sarajeva polazi prvi voz do mora, tačnije do Ploča u Hrvatskoj. Tim povodom, obratili su se premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, koji podsjeća da se, prema pisanjima stranih medija, radi o jednoj od najljepših dionica na svijetu, te direktor Željeznica FBiH Enis Džafić koji je najavio i povratak pruge Sarajevo – Zagreb.

“Značaj ovog voza je što smo nakon 8.5 godina konačno postigli sporazum sa Hrvatskim željezničkim putničkim prevozom za otvaranje međunarodne linije”, ističe Džafić jutros pred polazak sarajevskog talgo voza za Ploče.

Upravo se čita:  Kako je samozvani psiholog i teolog rasturio Damiru Muharemovićevu porodicu: Udata Enisa se “šerijatski” udala za Edina Tulu i ostavila petero djece!

Ekskluzivno je najavio da će od novog reda vožnje 2022. – 2023. godine ponovo biti uspostavljena linija Sarajevo – Zagreb.

“Do decembra, kada će stupiti novi red vožnje, radit ćemo na tehničkim pripremama voznih kapaciteta i osoblja”, naveo je Džafić.

Pohvalio je podršku Vlade FBiH u unapređenju rada Željeznica Federacije BiH.

“U proteklih sedam godina ovo je prva vlada koja se uhvatila u koštac da ovo strateško preduzeće ponovo izvede na prave kolosjeke”, izjavio je Džafić.

Upravo se čita:  Mjesečni troškovi premašuju prihode građana BiH

Svoje zadovoljstvo ovom sezonskom ponudom za građane BiH, jutros nije krio ni premijer Novalić, no nije bio usaglašen sa Džafićem o tome koliko smo čekali na povratak linije.

“Vožnja južnom prugom Sarajevo -Ploče nije odavno mogla biti viđena na našim prostorima. Možda zadnjih trideset godina”, govori Novalić na početku obraćanja.

Tvrdi – radi se o vožnji jednom od najzanimljivijih pruga u Evropi i svijetu.

“Poznato je da je američki CNN ovu južnu prugu svrstao u deset najljepših u Evropi i svijetu, a britanski Guardian u 18 najatraktivnijih u svijetu. Vozit ćemo se takvom prugom!”, poručio je Novalić.

Upravo se čita:  KCUS otvara kapije: Bager sklanja betonske žardinjere, bolnica se vraća pacijentima

Podsjetimo, ova linija ukinuta je 2013. godine, a sezonski voz koji je počeo saobraćati jutros vozit će sve do 11. septembra i to petkom, subotom i nedjeljom.

Iz Željeznica Federacije BiH obavijestili su putnike da ukoliko žele putovati sezonskim brzim vozom na relaciji Sarajevo – Ploče – Sarajevo, dužni su kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 14 sati i tom prilikom na blagajni dostaviti: ime i prezime, godinu rođenja i broj pasoša.

Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi jeziv slučaj šokirao Bosnu i Hercegovinu: Sin ubio majku pa zapalio kuću da sakrije tragove?!

Na lice mjesta, pored policijskih službenika, izašao je i tužilac Okružnog javnog tuzilaštva Bijeljina pod čijim nadzorom se preuzimaju...

Možda vas zanima i ovo