Srijeda, 28 rujna, 2022

Novalić održao sastanak o uspostavljanju servisnih centara u FBiH

Nemojte propustiti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održao radni sastanak s predstavnicima USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), Servisnog centra „Dajte nam šansu“ i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Ovo je jedna od aktivnosti koje je Vlada Federacije BiH poduzela na uspostavljanju servisnih centara za pružanje usluga podrške djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama na prostoru Federacije BiH.

Na inicijativu premijera Novalića USAID/INSPIRE je kreirao dokument „Analiza potrebe za servisnim centrima za pružanje usluga podrške djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama u Federaciji BiH“, koji je prezentiran na današnjem sastanku. Ovaj finaliziran analitički dokument detaljno obrađuje potrebu za uspostavljanjem i kontinuiranim djelovanjem servisnih centara za pružanje usluga podrške djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama u našoj zemlji s naglaskom na Federaciju BiH.

Istaknuto je da je skroman broj ovih centara koji već postoji uspostavljen u okviru nevladinih organizacija, registriranih udruženja, ali postoji potreba za pokretanjem novih servisnih centara i u drugim lokalnim zajednicama gdje ovakvih usluga nema.

Također, naglašena je potreba pronalaska sistemskih rješenja koji će na zakonski način urediti oblast uspostavljanja, djelovanja i finansiranja usluga servisnih centara u Federaciji BiH. Na ovaj način će sva djeca i osobe s poteškoćama u razvoju, kao i njihove porodice, imati dostupne i jednakog kvaliteta usluge servisnih centara.

S ciljem uspostavljanja najboljih zakonskih rješenja na sastanku je konstatovano da ovaj dokument može poslužiti kao kvalitetna osnova u pripremi sistemskog rješenja koja će obuhvatiti ovu oblast. Također, dogovoren je nastavak saradnje i u narednom periodu koji podrazumjeva analizu postojećih mogućnosti za izradu najkvalitetnijeg propisa, te formiranje radne grupe koja će biti zadužena za ovu oblast.

Sastanku su prisustvovali direktor USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE Jasmin Bešić, te direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ i menadžerica servisnih centara „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo