Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Novalić sa kantonalnim premijerima: Nastaviti sa zapošljavanjem, ali i poticati natalitet

Nemojte propustiti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas s dužnosnicima kantonalnih vlada o efektima novih rješenja iz Nacrta zakona o doprinosima i porezu na dohodak za kantonalne budžete, cestogradnji, reformi javne uprave te oblasti rada i zapošljavanja u FBiH.

Sastanku je prisustvovala i ministrica finansija Jelka Milićević, kao i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te premijeri Zapadnohercegovačkog kantona Zdenko Ćosić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Premijer Novalić je istakao kako će fokus ostati na zapošljavanju, a da je najveći broj zaposlenih zabilježen u Tuzlanskom kantonu u privatnom sektoru. On je kazao da su reformski zakoni djelovali pozitivno na kantone.

– Objasnili smo kantonalnim dužnosnicima moguće efekte primjene zakona o porezima i zakona o porezu na dohodak koji su uz Zakon o PIO-u srce Reformske agende – kazao je Novalić.

Ministrica Milićević dodala je da su se zakoni svodili na materijalno jačanje kantona. U toku je izrada radnog prijedloga zakona o porezima i zakona o porezu na dohodak.

Kantonalni premijeri izrazili su bojazan zbog refleksije Zakona o porezima i zakona o porezu na dohodak na kantonalne budžete.

Premijer KS Elmedin Konaković dodao je kako svi kantoni žele pružiti podršku Vladi FBiH uz ocjenu kako je današnji sastanak bio veoma kvalitetan te da je broj zaposlenih u porastu.

– Novac se slijeva u kantone i rješava neke važne probleme – rekao je Konaković.

Tokom današnjeg sastanka iznesen je prijedlog da se daju dodatna sredstva za one koje planiraju treće i četvrto dijete kako bi se povećao natalitet u BiH, s obzirom da su podaci pokazali kako se rađa sve manje djece.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo