Petak, 24 ožujka, 2023

Novalić sa vogošćanskim načelnikom o ubrzanju izgradnje saobraćajne komunikacije i Prve transverzale

Nemojte propustiti

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu radni sastanak sa v.d. načelnikom općine Vogošća Migdadom Hasanovićem, s ciljem ubrzanja izgradnje saobraćajnih komunikacija na vogošćanskom području, a koje su strateške za Federaciju BiH i glavni grad Bosne i Hercegovine. Sastanku je prisustvovao i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić.

– Ovo je vrlo važan projekt u sklopu Prve transverzale, koji predstavlja prijeko potrebno saobraćajno rasterećenje izlaza iz Sarajeva prema autoputu, odnosno uključenju na Koridor Vc. Vlada Federacije je uključena u proces projektovanja od izlaza iz tunela Kobilja Glava do Vogošće, koji ćemo moći isfinansirati iz federalnog budžeta. Želimo da se eksproprijacija zemljišta i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa što prije završi, kako bi počela izgradnja – kazao je premijer Novalić.

Predstavnici vogošćanske općine istakli su na sastanku da je preostalo rješavanje još nekoliko imovinsko – pravnih odnosa, a iz Cesta FBiH su precizirali da se, čim bude završena ta faza, može raspisati tender za izvođenje radova. Kako je naglašeno, za projekte na magistralnoj cesti M18, Ceste FBiH u ovoj godini imaju osiguranih više od 1,3 miliona KM.

Naime, nakon što je ovo federalno javno preduzeće u proteklom periodu realiziralo izgradnju tri kružna toka, za četvrti koji obuhvata rekonstrukciju raskrsnice u kružni tok na pravcu Kobilja Glava – Sarajevo u ovoj godini je osigurano 610.000 KM, te još 257.000 KM za rekonstrukciju raskrsnice na skretanju ka centru Vogošće. Također, u ovoj godini planirano je i 507.000 KM za rekonstrukciju pješačkih staza sa rješavanjem odvodnje na istoj magistralnoj cesti, dionici Semizovac – Sarajevo, odnosno Kobilja Glava – Šip.

– Sredstva su planirana, a u međuvremenu donesene su i potrebne izmjene uredbe, čime su ubrzana izdavanja urbanističkih saglasnosti – rekao je direktor Pravdić.
V.d. načelnika općine Vogošća Hasanović naglasio je, također da je ovo pitanje jedno od najvećih prioriteta koji će ova lokalna zajednica sa višim nivoima vlasti u narednom periodu rješavati.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo