Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Novalić uputio na usvajanje prijedlog budžeta najvećeg u historiji: Evo kako je planirana raspodjela novca

Nemojte propustiti

U prijedlogu budžeta, između ostalog, planirano je 50 miliona za podršku porodici i natalitetu. Prvi put, planiran je dječiji dodatak od 103 KM.

U Parlament Federacije Bosne i Hercegovine uputili smo na usvajanje Prijedlog budžeta za ovu godinu, najvećeg u historiji, 5.597.618.777 KM, poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– Ponosan sam što su opsežne, ali konkretne mjere, koje smo donosili u kriznim i globalno teškim trenucima, dale rezultate – naglasio je Novalić.

Upravo se čita:  Nikšić u parlamentarnu proceduru vratio sve povučene zakone osim zakona o južnoj interkonekciji i seta antikorupcijskih zakon

Naveo je da se Federacija Bosne i Hercegovine, zahvaljujući radu i zalaganju svih, pokazala otpornijom i boljom nego ikad.

– To su razlozi zašto u ovom budžetu ima mjesta za veća izdvajanja, nastavak započetih projekata, ali i podršku značajnim reformama – kazao je Novalić.

U prijedlogu budžeta, između ostalog, planirano je 50 miliona za podršku porodici i natalitetu. Prvi put, planiran je dječiji dodatak od 103 KM.

Upravo se čita:  Christian Schmidt poslao oštru poruku: Oni koji se igraju sa secesijom trpit će velike posljedice! Dobio sam veliku podršku svih članica PIC-a

Za poljoprivredu 106 miliona KM, što je najveći iznos ikada. Za intervencije na tržištu kroz robne rezerve, radi ublažavanja posljedica poskupljenja planirano je 20 miliona KM.

Plan je da penzije budu povećane dva puta, redovno i vanredno, za šta su izdvojena 102 miliona KM. Kantonima će biti uplaćeno 200 miliona i ove godine, a općinama i gradovima u Federaciji 36 miliona KM.

Upravo se čita:  Komšić: Ako međunarodna zajednica nagradi projekat 'srpskog sveta', presuda Stanišiću i Simatoviću ostaje mrtvo slovo na papiru

Za autoceste i puteve izdvojeno je 229 miliona KM, što je 109 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu. Za bolje uslove u zdravstvenim ustanovama u 2022. godini planirano je da ide 75 miliona KM.

Povratnicima, odnosno izbjeglim i rasljenim osobama planirano je dvostruko više novca, ukupno 48,2 miliona KM.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo