Petak, 27 siječnja, 2023

Nove barikade na sjeveru Kosova: Vučić se u ponoć sastao s Porfirijem, šta su dogovarali

Nemojte propustiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponoć sa patrijarhom srpskim Porfirijem. Sastanak je održan u Patrijaršiji u Beogradu

U multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Sjevernoj Mitrovici 27. decembra je podignuta barikada.

Ovo naselje se nalazi između južne Mitrovice, gdje većinu čine Albanci, i Sjeverne gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Za Radio Slobodna Evropa je iz više izvora potvrđeno da je nova barikada podignuta u mjestu Dudin krš, koje se nalazi na magistralnom putu, a spaja jug Mitrovice sa općinom Zvečan i ostatkom sjevera.

Barikada u Bošanjačkoj mahali je prva koja je postavljena u Sjevernoj Mitrovici, do sada su se one nalazile na teritoriji ostale tri općine sa srpskom većinom na sjeveru – Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Barikade u Bošnjačkoj mahali, Foto: Večernje novosti

Lokalni Srbi na sjeveru Kosova od 10. decembra blokiraju puteve u tom regionu zbog hapšeja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je osumnjičen da je učestvovao u napadu na zvaničnike Centralne izborne komisije.

Kosovske vlasti su ranije saopćile da imaju kapacitet da uklone barikade na sjeveru ali da je odlučeno da se KFOR-u pruži prilika da ubijedi lokalne Srbe da sami uklone tešku mehanizaciju kojom blokiraju puteve.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponoć sa patrijarhom srpskim Porfirijem. Sastanak je održan u Patrijaršiji u Beogradu, javljaju beogradski mediji.

Do susreta je došlo nakon što je borbena gotovost vojske i policije podignuta na najviši nivo i pošto je ranije tokom dana patrijarh vraćen sa administrativnog punkta Merdare.

Vučić i patrijarh sastali su se “da bi razmotrili otvorenu prijetnju ratom srpskom narodu na Kosovu koju zastupa vlast Albina Kurtija”. Vučić je obavijestio srpskog patrijarha o čvrstoj namjeri da zaštiti Srbe na Kosovu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo