Subota, 27 studenoga, 2021

Policija će isključivati sva vozila bez euro 3 motora

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vlada Kantona Sarajevo jučer je na sjednici donijela Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

U odnosu na ranije planove iz 2003. i 2007.godine, novi Plan predviđa operativnije i realno provodive mjere, efikasnije i blagovremeno reagovanje u kriznim situacijama prekomjerne zagađenosti zraka, piše Radiosarajevo

U tom planu usklađene su nove granične vrijednosti zagađenja zraka, u skladu sa federalnim propisima te uvedene tolerantne vrijednosti za polutante koji se mjere na području Kantona Sarajevo.

– Utvrđeni su i pragovi upozorenja i uzbune u slučajevima prekoračenja vrijednosti, jasnije je definisano učešće Civilne zaštite u provođenju Plana te je predviđeno da građani putem posebnog Eko-telefona mogu prijaviti sumnjiva zagađenja iz pojedinih ložišta, kako bi se osiguralo efikasnije djelovanje nadležnih subjekata.

Radi lakše koordinacije i mobilnosti, smanjen je broj članova Operativnog štaba, uvedeno je Stručno tijelo za nadzor, kojim će koordinirati Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a planirano je da se u najkraćem realnom roku izvrši evidencija obveznika primjene posebnih mjera, i to operatora pogona koji proizvode toplotnu energiju, a posebno privrednih i drugih subjekata, koji imaju kotlovnice na različita goriva.

– Ono što je u starom planu bio problem s vozilima bez katalizatora je izbačeno, ali je uvedena odredba prema kojoj će u vrijeme enormne zagađenosti građani moći voziti isključivo automobile koji imaju motore s euro 3 standardima – kazali su u Ministarstvu, prenosi Avaz

Vozila koja nemaju te standarde, navode, nemaju ni katalizatore pa će ih saobraćajna policija nakon kontrole isključivati.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo