Nedjelja, 19 rujna, 2021

Nove odluke: U dijelu BiH časovi će možda biti produženi na 45 minuta

Nemojte propustiti

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić stiče da je Institut za javno zdravstvo dobio jasne preporuke kako da epidemiološki prate situaciju, usredsređujući se na broj zaraženih u lokalnim zajednicama.

U bh. entitetu Republici Srpskoj nastava traje već 15 dana. Iako se školska nastava odvija po posebnom režimu, novi koronavirus je potvrđen kod nekoliko učenika i nastavnika, a nadležni situaciju ocjenjuju zadovoljavajućom.

Kako navode iz nadležnih institucija najvažnije je to što škole nisu izvor zaraze. Prema posljednjim podacima, koje je saopćila ministarka prosvjete Natalija Trivić, novi koronavirus potvrđen je kod 15 učenika i sedam nastavnika i drugog osoblja u školama. U školama u RS ima oko 150.000 učenika i zaposlenog osoblja.

U Institutu za javno zdravstvo RS saopćili su da je kod ukupno 66 djece predškolskog i školskog uzrasta potvrđen novi koronavirus. Najnovije podatke će vjerovatno nadležni u Institutu da saopće danas, jer su i najavili da će analizirati prvih 14, odnosno 28 dana nastave jer je to najbitniji period sa stanovišta epidemiološke situacije.

Od toga će da zavisi i to da li će neke mjere u školama biti korigovane i/ili će biti uvedene neke nove.

– Pratit ćemo situaciju. Možda će časovi biti produženi na 45 minuta 1. decembra, ali se to mora procjenjivati. Ovo je novo i za kolege u obrazovnom sistemu – rekao je nedavno ministar zdravlja Alen Šeranić, prenosi Srpskainfo.com .

On kaže da početak nove školske godine zavisi od nas samih, od stanja u samoj lokalnoj zajednici.

Ističe da je Institut za javno zdravstvo dobio jasne preporuke kako da epidemiološki prate situaciju, usredsređujući se na broj zaraženih u lokalnim zajednicama.

– Donoseći odluku o početku škole u klupama, rukovodili smo se i preporukama evropskih i svjetskih centara, među kojima je Evropski centar za kontrolu bolesti. Po njihovim podacima, gotovo je neznatan broj djece u Evropi koja su se zarazila koronavirusom u okviru same škole – rekao je Šeranić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo