Utorak, 2 ožujka, 2021

Nove opstrukcije iz RS-a: Tegeltija najavio da će uraditi sve da Zakon o neperspektivnoj vojnoj imovini ne bude osvojen

Nemojte propustiti

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo s doniranim vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, a na Međunarodnom aerodromu dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad...

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da neće podržati inicijativu Predstavničkog doma PS BiH da se pripremi Prijedlog zakona o raspolaganju neperspektivnom, vojnom imovinom, jer pravi nove podjele u BiH.

Podsjećamo, Predstavnički dom je na sjednici 11. januara ove godine usvojio Inicijativu Denisa Zvizdića iz SDA jer su u drugom krugu glasanja opozicioni poslanici iz Republike Srpske bili uzdržani i tako omogućili njen prolaz, dok su poslanici SNSD-a i koalicionih partija bili protiv. Nadležne institucije Republike Srpske poručuju da su svojinsko-pravni odnosi u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

Čim je Inicijativa usvojena znalo se da je osuđena nauspjeh, jer bez podrške Republike Srpske, zajedničke institucije ne mogu raspolagati vojnom imovinom. Inicijativa Denisa Zvizdića suprotna je ustavnim nadležnosti entiteta i BiH, ne donosi ništa dobro u raspodjeli neperspektivne vojne imovine, kaže predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija koji ima rok do 11. februara da pripremi zakon.

– Ako se želi napraviti neki zakon, on može dobiti neku prostu većinu u Vijeću ministara ali ne može nikako u Parlamentarnoj skupštini. Јa ću sve uraditi da ovo zakonsko rješenje koje pravi podjele u BiH, ne dobije podršku u Vijeću ministara”, istakao je Tegeltija.

U SNSD-u kažu da je glasanje o spornoj inicijativi pokazalo ko je spreman da slijedi SDA.

– Radi se o inicijativi koja, ko god zna političke odnose u BiH, ne može da doživi uspjeh. Ona u suštini služi za dnevno političke svrhe, a nama je u Republici Srpskoj još jedan indikator ponašanja SDS-a, PDP-a, a sada vidimo i DNS-a, kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa Republike Srpske, kazala je Snježana Novaković Bursać.

DNS-ov Nenad Nešić očekuje da Vijeća ministara neće predložiti zakon suprotan interesima Republike Srpske, a to što je svojom uzdržanošću, kao što su i poslanici SDS-a i PDP, dozvolio da prođe prijedlog koji to traži, pravda nedostavljanjem mišljenja Vlade RS po tom pitanju.

I bez tog mišljenja, poznato da je sva imovina, uključujući perspektivne i neperpsketivne vojne lokacije, vlasništvo Srpske koje nisu uknjižene na BiH.

– Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske. To znači da BiH nema nadležnost u toj oblasti što je jasno navedeno u mišljenju Venecijanske komisije i čitavog niza sudskih odluka, rekao je pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica.

Najbliže dogovoru o raspodjeli državne i vojne imovine bilo je 2009. kada je u Banjaluci usaglašeno da se na BiH knjiži samo imovina potrebna za rad bh. institucija. Sve ostalo, uključujući i neperspektivnu vojnu imovinu, pripalo bi nižim nivoima vlasti. A, ukoliko vojne lokacije više ne budu trebale OS BiH, prešle bi u vlasništvo entiteta gdje se nalazi.

– U BiH dominiraju inicijative koje su u suprotnosti sa zakonima i koje idu u pravcu novih podjela u BiH, a ne one koje žele da se dođe do rješenja. Ono što je poražavajuće je da te inicijative prolaze uz podršku opoziconih poslanika i Republike Srpske, rekao je Tegeltija, pišu Nezavisne.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Možda vas zanima i ovo