Utorak, 27 srpnja, 2021

Nove preporuke nadležnih u vezi koronavirusa: Obavezno perite ruke nakon korištenja bankomata i ne rukujte se!

Nemojte propustiti

U susjednoj Hrvatskoj se povećava broj oboljelih od opasnog koronavirusa. Nadležni u BiH ističu da je već izvjesno da će virus stići i u našu državu.

Štab je izdao nove preporuke građanima. Preporučuju da se za vrijeme trajanja epidemije ne rukuju te da nakon korištenja bankomata i POS uređaja obavezno operu ruke.

Podsjetimo, koronavirus je naročito opasan za osjetljive kategorije (hronične bolesnike, stariji i djeca).

Budite svjesni da niste važni samo vi, nego i kome ćete prenijeti koronavirus ako ga dobijete. Vi se možda izvučete, ali možda zarazite i nekog slabijeg od vas ko već boluje od nečega (bolesti srca, astma, i ostali). Ne budite sebični. Znanje je moć! Pažljivo pročitajte i podijelite preporuke i informacije između sebe. Informišite vama drage osobe.

Sedam oboljelih u Hrvatskoj

Broj oboljelih u Hrvatskoj popeo se na sedam, a iz Štaba civilne zaštite RH građanima preporučuje nove mjere odbrane od virusa.

Na konferenciji za novinare, ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš rekao je kako je još jedna osoba oboljela od koronavirusa, prenosi HRT.

Riječ je o bliskoj osobi prethodno oboljele osobe u Rijeci, odnosno trećeoboljelog u Hrvatskoj. Broj oboljelih popeo se na sedam.

Prema riječima Alemke Markotić, direktorice Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, nova zaražena osoba ima blage simptome i osjeća se dobro.

Ostalo dvoje bolesnika u Rijeci također su dobro, s minimalno povišenom temperaturom i bez progresije simptoma.

Štab je izdao nove preporuke građanima. Preporučuju da se za vrijeme trajanja epidemije ne rukuju te da nakon korištenja bankomata i POS uređaja obavezno operu ruke.

Lična higijena

Perite ruke i češće nego što to inače radite. Ne dirajte lice i oči rukama. Koristite alkohol da isperete ruke. Naročito kad se vratite s mjesta gdje ima puno ljudi (pijaca, posao, teretana, prevoz, itd.)

Ukoliko dođe do povećanog broja zaraženih, nosite maske kad izlazite iz kuće. Nije pitanje mode i blama, zapamtite: možete da zarazite vaše najbliže.

Odložite putovanja u zemlje gdje ima dosta zaraženih, jednostavno nije vrijedno rizika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo