Četvrtak, 28 listopada, 2021

Nove prijetnje člana Predsjedništva BiH: Ako generalni sekretar UN-a dopusti Komšiću obraćanje, doprinijet će raspadu BiH

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH je poručio da ako generalni sekretar UN-a dozvoli Komšiću obraćanje, onda će on doprinijeti raspadu BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o odlasku člana Predsjedništva Željka Komšića na 76. sjednicu Generalne skupštine UN-a te je rekao kako Komšić za ovu odluku nije dobio saglasnost.

Dodik je naglasio kako je Komšić privatizovao funkciju te da se radilo o ozbiljnom političaru, on je trebao reći kako na sjednicu Generalne skupštine dolazi individualno, a ne kao član Predsjedništva.

“Da se radilo o ozbiljnom političaru, onda bi jasno naglasio da tamo odlazi individualno. Ja sam 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN-a da nema zajedničke odluke Predsjedništva i to smo dostavili svim članicama. U pismu sam sve upoznao s detaljima te naglasio da bilo ko ko dođe tamo, samovoljno dolazi bez odluke Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je poručio da ako generalni sekretar UN-a dozvoli Komšiću obraćanje, onda će on doprinijeti raspadu BiH.

“Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. Generalni sekretar ignoriše Ustav BiH i proceduru Poslovnika o radu. Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom. Ovo je pitanje bilo na prethodnoj sjednici i nije dobilo saglasnost. Komšić nije našao za shodno da stavi pitanje na drugu sjednicu već je otišao bez odluke, smatrajući da neće biti konsenzusa. Ovdje se radi o sistematskom kršenju odredbi koje govore o načinu postupanja kolektivnog organa”, pojašnjava Dodik.

Ističe kako je generalni sekretar UN-a s ovim potezom zabio još jedan ekser u kovčeg BiH.

“On je tako zabio ekser u mrtvački kovčeg BiH jer je dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojeđena svojom pozicijom. Tamo nema BiH, tamo postoji samo Željko Komšić nedefinisan i neartikuliran kakav je i inače”, ističe Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo