Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Nove provokacije iz Republike Srpske nakon odgovora OHR-a: Valentin Inzko se boji rasprave u NSRS-u

Nemojte propustiti

Iz OHR-a su jučer kratko odgovorili da su izvještaji visokog predstavnika objavljeni na web stranicama UN-a i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je zaključak u kojem od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, traže da podnese izvještaj o provođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995. – 2020. godine. Tim povodom iz OHR-a su jučer odgovorili da su izvještaji visokog predstavnika objavljeni na web stranicama UN-a i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS, što znači da Inzko neće i nema potrebe obrazlagati svoj rad u NSRS.

Provokacije i reakcije na relaciji OHR-RS ne prestaju, pa su iz manjeg bh. entiteta uslijedile nove reakcije, koje prenosimo u nastavku.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković rekao je da se “na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, pogotovo prema onima iz RS”.

– Inzko je mogao da dođe u Skupštinu RS i izvještaj usmeno podnese poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili, naveo je Petković za Glas Srpske.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica smatra da se radi o “bezobraznoj konstataciji”.

– Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine RS, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao, rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Inzko došao u Narodnu skupštinu RS, te da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže, dok poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inzkom.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kako se “gule” građani: Kupovinom dizela za 100 KM, državi dajemo čak 38 KM

“Niz fiskalnih i parafiskalnih nameta u BiH nema jasno definisanu zakonsku namjenu što znači da ulazi u budžet i...

Možda vas zanima i ovo