Petak, 5 ožujka, 2021

Nove provokacije iz Republike Srpske nakon odgovora OHR-a: Valentin Inzko se boji rasprave u NSRS-u

Nemojte propustiti

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Iz OHR-a su jučer kratko odgovorili da su izvještaji visokog predstavnika objavljeni na web stranicama UN-a i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je zaključak u kojem od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, traže da podnese izvještaj o provođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995. – 2020. godine. Tim povodom iz OHR-a su jučer odgovorili da su izvještaji visokog predstavnika objavljeni na web stranicama UN-a i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS, što znači da Inzko neće i nema potrebe obrazlagati svoj rad u NSRS.

Provokacije i reakcije na relaciji OHR-RS ne prestaju, pa su iz manjeg bh. entiteta uslijedile nove reakcije, koje prenosimo u nastavku.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković rekao je da se “na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, pogotovo prema onima iz RS”.

– Inzko je mogao da dođe u Skupštinu RS i izvještaj usmeno podnese poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili, naveo je Petković za Glas Srpske.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica smatra da se radi o “bezobraznoj konstataciji”.

– Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine RS, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao, rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Inzko došao u Narodnu skupštinu RS, te da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže, dok poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inzkom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Možda vas zanima i ovo