Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Novi budžet – veće plate zaposlenim u federalnoj administraciji

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Zaposleni u federalnoj administraciji imaju razloga da se raduju novoj godini, jer je u budžetu FBiH za 2013. godinu za plate i naknade zaposlenih izdvojeno više novca nego u 2012. godini. To što se političari na sve strane zaklinju u štednju i smanjenje javne potrošnje očigledno se ne odnosi na plate administracije.

plateBudžet FBiH za 2013. od 2,21 milijardi maraka, u odnosu na budžet za 2012. godinu povećan je za 10,7 posto, odnosno za 215 miliona maraka, prvenstveno zbog povećanih izdvajanja za otplatu prispjelih dugova.
Istovremeno, u 2013. godini ukupan trošak za plate zaposlenih u federalnoj administraciji iznosiće 237,8 miliona maraka, što je za 5,3 miliona maraka ili 2,3 posto više nego u 2012. godini.
Bruto plate i naknade zaposlenih čine 10,7 posto ukupnog budžeta FBiH za 2013. godinu a kada se platama dodaju i troškovi materijala i usluga ukupan trošak federalne administracije drastično se povećava.
Za razliku od 2012. kada je za troškove materijala i usluga izdvojeno 63 miliona maraka, u 2013. godini za ovu stavku biće potrošeno 93 miliona maraka, što je povećanje od 47,6 posto. Tako će federalna administracija u 2013. godini, kroz troškove plata i materijalne troškove ukupno koštati porezne obveznike 330,9 miliona maraka, što je 15 posto ukupnog budžeta za 2013. godinu.

(Zurnal.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo