Petak, 21 siječnja, 2022

Novi dan dočekuju gladni i u hladnoj kući

Nemojte propustiti

Nizama Zehić (58), iz sela Gračanica kod Živinica, živi u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka.

Zehić: Kreće se uz pomoć štapa
Zehić: Kreće se uz pomoć štapa

Trošna kuća liči na sve osim na topao i siguran dom. Njenu svakodnevicu u oronuloj kućici čine samo hladnoća, snijeg koji pada kroz dotrajali krov, glad. Bolesna je, živi sa sinom Agimom (13) kojem nije u stanju osigurati hranu, a kamoli normalan život. Ne ide ni u školu. Imala je, kaže, socijalnu pomoć, ali je ostala bez nje.

– Bolesna sam, teško se krećem, malo uz pomoć štapa. Nisam sposobna bilo šta raditi. Voljela bih da mi sin barem ima šta jesti. Često znamo prenoćiti gladni. Najčešće mi pomogne komšija Husein, kod njega jedem – govori nam Nizama, koja je prije rata bila udata i živjela je na Kosovu, piše Dnevni avaz.

Nakon što se razvela od muža, vratila se u rodnu Gračanicu. Porodica Zehić ostavljena je na nemilost društvu. Stara kuća se skoro srušila. Pojedini dijelovi se obrušavaju, a vjetar puše na sve strane.

– Živim ovdje kad bolje nemam. Najgore je u ovim zimskim danima kad je hladno. Nemam drva. Sin ponekad ode u šumu i donese. Voljela bih kad bi mi dobri ljudi mogli pomoći u hrani – kazuje nam Nizama te dodaje da je ponekad primorana otići ispred džamije kad je džuma-namaz, stati i prositi da bi mogla nešto priuštiti sebi i sinu.

Loši uvjeti za boravak
Loši uvjeti za boravak

Djeca zaboravila majku

– Nizama Zehić bila je korisnica stalne novčane pomoći. Nakon revizije, ostala je bez pomoći te je trebala ići na komisiju za ocjenu radne sposobnosti. Međutim, ona to nije nikada uradila. Dolazila je njena kćerka kojoj smo također saopćili šta je potrebno, ali i dalje nisu uradili dio posla koji je do njih. Nizama ima i troje punoljetne djece koja se po zakonu trebaju brinuti o svojoj majci – kazali su nam iz Centra za socijalni rad Živinice.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo