Subota, 27 studenoga, 2021

Novi detalji afere isplivali na površinu: Fikret Hodžić i firma “Srebrena malina” u pet dana podnijeli tri različite PDV prijave

Nemojte propustiti

Kako je u pisanom odgovoru pojasnio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, evidentno je da je firma “FH Srebrena malina” u nekoliko dana podnijela tri različite PDV prijave, no o iznosima se u UIO nisu mogli očitovati.

Za aprilske prihode kompanije “FH Srebrena malina” vlasnika Fikreta Hodžića zainteresirala su se i inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a razlog tome je to što je ova firma u samo pet dana podnijela čak tri različite PDV prijave u kojima je mijenjala podatke o isporukama i nabavkama za mjesec april. Riječ je o periodu za koji se podnosila PDV prijava kada je nabavljeno 100 spornih respiratora, čiju zakonitost nabavke trenutno istražuju Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Naime, kako nezvanično saznaje Fokus.ba u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu, prvu PDV prijavu kompanija “FH Srebrena malina” podnijela je 9. maja ove godine i u toj prijavi iskazala je obavezu za uplatu PDV-a u iznosu od oko 1.200 KM.

Samo nekoliko dana kasnije, tačnije 11. maja 2020. godine ova kompanija podnosi izmijenjenu PDV prijavu za mjesec april, kojom tada prijavljuje porezni kredit od oko 1.077.000 KM.

Sljedećeg dana, 12. maja 2020. godine “FH Srebrena malina” podnosi novu izmijenjenu PDV prijavu za mjesec april u kojoj sad ponovo iskazuje obavezu za uplatu PDV-a u iznosu od oko 452.000 KM.

Kako saznajemo, upravo ogromne razlike u prijavama PDV koje se kreću u rasponu od oko 1.000 KM do više od million maraka, inspektori UIO će izvršiti provjeru razloga mijenjanja ove, najiščekivanije PDV prijave u BiH za mjesec april.

Od Uprave za indirektno oporezivanje BiH tražili smo i zvaničnu potvrdu informacija do kojih smo došli. Kako nam je u pisanom odgovoru pojasnio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, evidentno je da je firma “FH Srebrena malina” u nekoliko dana podnijela tri različite PDV prijave, no o iznosima se u UIO nisu mogli očitovati.

– Poreski obveznik F.H. Srebrena malina d.o.o. je dana 09.05.2020. godine u skladu sa odredbama člana 39. Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i člana 78. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, elektronskim putem podnio redovnu PDV prijavu za poreski period april 2020. godine. Nakon toga su podnesene tri izmjenjene prijave za isti poreski period. Informacije i podaci iz PDV prijava predstavljaju povjerljive podatke, te nismo u mogućnosti da vam iste dostavimo. Prema posljednjoj PDV prijavi poreski obveznik F.H. Srebrena malina d.o.o je iskazao obavezu za uplatu PDV-a, koja do danas nije uplaćena na Jedinstveni račun UIO, te je obveznik u postupku prinudne naplate- navodi se u odgovoru Ratka Kovačevića, portparola UIOBiH za Fokus.ba.

Na pitanje da li je uobičajeno da firme obveznici prijave PDV-a mijenjaju u nekoliko dana, odnosno povlače prijave za PDV, a u kojima iznos varira, prema našim informacijama, od prvobitne od samo oko hiljadu KM, do jedne od prijava koja premašuje milion maraka, te šta UIO poduzima u takvim slučajevima iz UIOBiH pojašnjavaju da poreski obveznici shodno odredbama članova 75. i 76. Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, imaju pravo na podnošenje izmijenjene ili dopunske prijave samooporezivanja, te da je njihova svrha da zamjene ili dopune prethodno podnesene prijave. Međutim, takve prijave podliježu kontrolama.

– U slučaju da poreski obveznik kroz izmijenjenu ili dopunsku PDV prijavu, smanji prethodno prijavljenu obavezu odnosno poveća zahtjevani povrat/kredit za iznos od 3.000 KM ili više, takva izmijenjena PDV prijava shodno odredbama člana 5. stavovi 4) i 5) Uputstva o načinu postupanja sa prijavama za PDV i prijavama akcize i razrezom poreza po službenoj dužnosti (“Službeni glasnik BiH” broj: 27/19) treba biti predmet kontrole od strane nadležne kontrolne grupe u roku od 15 dana od dana podnošenja izmijenjene PDV prijave- navodi Kovačević u odgovoru.

Podsjetimo, firma “FH Srebrena malina” podnijela je zahtjev Sudu BiH da joj se odblokira, nedavno blokirani račun u jednoj banci kako bi mogla izvršiti uplatu PDV-a po prijavi za mjesec april. Još uvijek se čeka odgovor Suda BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo