Četvrtak, 25 travnja, 2024

Novi glavni tužilac Tužilaštva BiH može biti izabran do kraja ljeta

Preporučeno

Na pitanje novinara da li bi cijela procedura mogla biti okončana do kraja ljeta, predsjednik VSTV-a je kazao da je to realno osim ako ne dođe do nekih nepredviđenih komplikacija ne pojašnjavajući na šta misli.

Nakon sjednice VSTV-a predsjednik Halil Lagumdžija kazao je novinarima da svih sedam prijavljenih kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH ide u dalju proceduru.

Govoreći o kandidatu Nerminu Šehoviću koji dolazi izvan pravosuđa Lagumdžija je kazao da će on morati prvo proći proceduru testa znanja.
“Ako dostigne prag od 70 bodova onda ide u drugi dio esej-optužnica, ako to prođe onda dalje ide u proceduru. To će sve malo usporiti proceduru”, kazao je Lagumdžija.

Upravo se čita:  “Zima” će još kratko trajati: Vraćaju nam se ljetne temperature!

Na pitanje novinara da li bi cijela procedura mogla biti okončana do kraja ljeta odnosno da li bi novi glavni tužilac Tužilaštva BiH mogao biti imenovan predsjednik VSTV-a je kazao da je to realno osim ako ne dođe do nekih nepredviđenih komplikacija ne pojašnjavajući na šta misli.

Halil Lagumdžija

On je govorio i o izmjenama Zakona o VSTV-u, a ako politika ne uradi svoj dio posla ostavio je i otvorenu mogućnost da će od visokog predstavnika tražiti da nametne izmjene i dopune Zakona VSTV-u.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a: Ko je kriv za krizu u BiH?

Kratko je prokomentarisao i slučaju Diana Kajmaković.

“I ja sam upoznat u mjeri u kojoj je bilo potrebno. Aplikacija Sky i Anom znate da se na tome radi. Tužiteljica Kajmaković bila je vođa tog tima i ona je zamjenica glavnog tužioca. Glavni tužilac je dobio određene informacije da određena lica koja se bave kriminalnim radnjama u svojim razgovorima pominju tužiteljicu Kajmaković. Koliko ja znam nema nje da direktno priča, ali v.d. glavnog tužioca je upoznao tužiteljicu Kajmaković šta je dobio i ona je sama stavila zahtjev dok se ta situacija ne raščisti da ona ne bude šef tima oko istrage oko istrage aplikacija”, kazao je Lagumdžija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas