Petak, 14 svibnja, 2021

Ako krenete u Hrvatsku nemojte nositi jabuke, kruške, šljive, trešnje, ali možete tropsko voće!

Nemojte propustiti

Stroži pravilnici o tome šta putnici smiju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao dio direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primijenjuje u zavisnosti od procjene.

Novi pravilnik o voću koje putnici smiju da unesu u Evropsku uniju ne odnosi se na sve vrste, što znači da će od 14. decembra kada evropski propis stupi na snagu na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje se često nose na put, piše Blic.

Kako su potvrdili u Evropskom tijelu za bezbjednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis koji definiše da će sve biljke (uključujući žive dijelove biljaka) koje putnici iz BiH budu željeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat. U prevodu, ako krenete u Hrvatsku na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste ponijeli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

– Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi – potvrđeno je iz Evropskog tijela za bezbjednost hrane (EFSA) za Blic Biznis.

Stroži pravilnici o tome šta putnici smiju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao dio direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primijenjuje u zavisnosti od procjene.

Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

– Izbor štetočina zasnovan je na procjeni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir vjerovatnoću širenja, uspostavljanja i posljedice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra- navode u EFSA.

Nova pravila, kako navode imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovinu, kao i ublažavanje uticaja klimatskih promjena na zdravlje usjeva i šuma. Od novih pravila će, kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo