Subota, 16 listopada, 2021

Novi problemi u Fukushimi: Nestalo struje, djelomično pokrenut sistem hlađenja bazena s nuklearnim

Nemojte propustiti

U japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima, koja je prije dvije godine teško oštećena u potresu i tsunamiju, nestalo je električne energije, što je utjecalo na rashladne sisteme u bazenima u kojima se nalazi potrošeno nuklearno gorivo od reaktora. U priopćenju tvrtke TEPCO, u čijoj je nadležnosti elektrana, navodi se da je još u tijeku procjena o uzroku nestanka električne energije.

fukushima
Fukushima (Foto: AFP)

Nestanak struje utjecao je na bazene reaktora 1,3 i 4 ali, prema navodima tvrtke, to se nije odrazilo na reaktore. U priopćenju se dodaje da je temperatura u najtoplijem bazenu reaktora 4 bila 30,5 stupnjeva Celzijevih, što je znatno ispod sigurnosne granice od 65 stupnjeva. Ipak, ukoliko u sljedeća četiri dana ne prorade rashladni sustavi, temperatura u bazenima bi mogla drastično porasti i stvoriti ozbiljne probleme za okoliš. Tijekom današnjeg dana TEPCO je priopćio kako je sustav za hlađenje djelomično osposobljen.

U bazenima se nalazi potrošeno nuklearno gorivo od reaktora. Bazeni rashlađuju gorivo, koje stvara veliku temperaturu i štiti od širenja radijacije. Potrošeno nuklearno gorivo ostaje u bazenima godinu dana, a u ponekim slučajevima nešto duže.

Nuklearna elektrana Fukushima oštećena je u potresu i tsunamiju u ožujku 2011. godine.

(Index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo