Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Novi režim putovanja u zemlje EU: Evo šta će nam trebati ako želimo u Hrvatsku

Nemojte propustiti

U evropskim institucijama ističu da su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja Evropske unije biti tretirani kao treća zemlja.

Od 2021. godine bit će uveden novi režim putovanja u zemlje Evropske unije.

Bosna i Hercegovina bit će jedna od 62 države čijim građanima za ulazak u zonu Šengena ne trebaju vize, ali će oni prije putovanja u Evropsku uniju trebati popuniti novi, ETIAS formular. Osim BiH, u ovom sistemu naći će se sve zemlje regiona koje nisu u Evropskoj uniji, ali i zemlje poput SAD, Kanade, Japana i Australije. Svi građani zemalja koje nisu članice Evropske unije i kojima za ulazak u šengenski prostor ne treba turistička viza, morat će popuniti formular Sistema za informaciju i autorizaciju evropskog putovanja.

U evropskim institucijama ističu da su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja Evropske unije biti tretirani kao treća zemlja.

– S obzirom na to da Velika Britanija prolazi kroz proces Brexita, još nije jasno koji će uvjeti važiti za Britance koji budu željeli ući u zemlje EU. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da će i oni morati popunjavati formular ETIAS – naglašeno je.

Također, kažu da ETIAS nije viza te da ne podliježe obavezama koje proistječu iz viznog režima.

– Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se nikakvi biometrijski podaci i traži se znatno manje podataka nego u proceduri izdavanja viza. Također, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se najčešće u roku od nekoliko minuta – istaknuto je.

Na stranici Evropske unije o informacijama o Šengenu navedena je detaljna procedura koju će državljani BiH morati ispoštovati kako bi, nakon stupanja ETIAS-a na snagu, mogli ući u zemlje Evropske unije. Istaknuto je da će svaka osoba starija od 18 godina koja želi putovati u zemlje Šengena morati popuniti online formular koji košta sedam eura i koji će važiti tri godine ili do isteka važećeg pasoša. Naglašeno je, također, da je pasoš obavezan dokument, da je poželjno da sadrži i čip s biometrijskim podacima, a da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će se unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu ulaska u Šengen, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

– Ako su podaci koje ste unijeli u formular tačni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja sigurnosni rizik, vaša aplikacija bit će odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas sistem obilježi, vaša aplikacija bit će procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dvije sedmice – naglašeno je.

Ako je osoba odbijena, sistem pruža mogućnost žalbe i ponovnog slanja aplikacije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Oštro pismo Predsjedništvu BiH: “Ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini proglasiti personom non grata”

“Retorika ambasadora je identična retorici Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koji su se upravo na isti način ‘zalagali za...

Možda vas zanima i ovo