Utorak, 22 lipnja, 2021

Novi rigorozni zakon o strancima mogao bi mnoge bh. građane otjerati iz Slovenije

Autor:N1

Nemojte propustiti

Adelisa Kurtić, studentica Ekonomskog poslovnog fakulteta u Mariboru, već tri godine boravi u Sloveniji. Istakla je kako će ovaj zakon biti veliki finansijski udar za sve buduće studente.

Veliki broj bh. građana i studenata koji planiraju raditi ili živjeti u Sloveniji, uskoro bi se mogli naći u problemu. Zbog promjene Zakona o strancima, prema kojem za vizu svako treba imati 5.000 eura na računu godišnje, mnogi bi mogli odustati od odlaska. U problemu su i oni bh. državljani koji već tamo rade/studiraju. Smatraju kako ovim Slovenija poručuje strancima, pogotovo mladima, da su nepoželjni.

Prema procjenama, u Sloveniji studira oko 1.000 bh. građana. Andrej Pirjevec, predsjednik studentske organizacije, kazao je da niko od stranaca, pa ni studenti, neće moći ući u zemlju ako nemaju navedeni iznos na računu. Samim time neće dobiti ni dozvole za rad/studiranje.

“To ne ide uz internacionalizaciju i mobilnost studenata koja se promoviše u EU. Manje studenata iz inozemstva će se odlučiti da studira u Sloveniji. Pisali smo MUP-u Slovenije i čekamo zvaničan odgovor. U momentu kada budemo znali sudbinu studenata ovdje, nastavljamo s radom. Situacija sada je mnogo problematična i konfuzna. Bojim se da će, u konačnici, interpretracija ovog zakona biti onakva kakvu je mi vidimo”, kazao je Pirjevec.

Veliki finansijski udar

Adelisa Kurtić, studentica Ekonomskog poslovnog fakulteta u Mariboru, već tri godine boravi u Sloveniji. Istakla je kako će ovaj zakon biti veliki finansijski udar za sve buduće studente.

“Trenutna situacija je vrlo teška. Novi zakon, tj. novi uslov za dobijanje vize predstavlja veliki finansijski problem kako za studente tako za naše roditelje. To će spriječiti veliki broj studenata da dođu ovdje na studiranje. Jer početak puno košta – pronalazak stanova, vađenje dokumenata i sada još tih 5.000 eura. Nadam se da će se to nešto promijeniti i da ćemo moći dobiti vizu na osnovu toga da nas roditelji izdržavaju”, kazala je Kurtić.

Ističe kako studiranje u Sloveniji ima svoje prednosti. Osim godišnje školarine od 25 eura, ostalo im je sve besplatno. Imaju studentske bonove za besplatnu hranu i piće, ali i mogućnost studentskog rada. Ipak, ovaj zakon je bacio sjenu na sve to.

“Kao radnik si dobar, ali tvoja porodica nije dobrodošla”

Smiljana Jovanović sa svojom porodicom živi u Ljubljani. Njen suprug je zaposlen te su na osnovu njegogov radnog angažmana i došli u Sloveniju. Ističe da su mnoge porodice iz BiH zabrinute jer imaju opciju ili da se vrate u BiH, gdje većina nema ništa, ili da idu u druge zemlje. U Sloveniji ih, kaže, očito ne žele.

“Ja samo za vizu trebam imati 406 eura po članu mjesečno. Samo mi suprug radi, a doplatak se ne uzima obzi. Mi ne ispunjavamo uslove da predamo za vizu da bismo ostali ovdje na godišnjem nivou. Predviđene i su i provjere kada im padne na pamet. Doveli su nas u šah-met poziciju. U svoju zemlju ne možemo, a ovdje nismo poželjni”, kazala je Jovanović.

Kaže kako većina ljudi nema 1.000 eura na računu na mjesečnom nivou jer rade na minimalcu.

“Baš nam je teško i svi smo ugroženi. Otvoreni su putevi prema Njemačkoj. Svi mi planiramo ići dalje. Ne žele nas tu. Pogotovo porodice koje tek trebaju doći. Dobar si kao radnik dok radiš, ali tvoja porodica nije dobrodošla – to poručuju”, zaključila je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo