Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Novi Sad: Plakati ‘Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu’

Nemojte propustiti

Plakati na kojima piše “Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu”, koje je potpisala Vojvođanska partija, osvanuli su danas u Novom Sadu. Na pojedinim mjestima ovi žuto-plavo-zeleni plakati prelepljeni su preko plakata stranke Treća Srbija koja se zalaže za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Foto: BETA
Foto: BETA

Vojvođanska partija poslala je saopštenje u kojem je navela da neće dozvoliti da se ponovi 1988. godina, kada je u Novom Sadu organizovana takozvana jogurt-revolucija i kada je praktično ukinuta široka autonomija Pokrajine.
“Vojvodinu niko ne treba da uči šta su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživjela procvat, a kad sunovrat.

Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borićemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima jer je to obaveza naše generacije”, poručila je Vojvođanska partija.

Ta stranka je navela da se zalaže za ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi, i za donošenje novog Ustava u kojem će Vojvodina biti definisana kao republika u sastavu složene države Srbije.

Takva Vojvodina će imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pravo na raspolaganje sopstvenim resursima, imovinom i prihodima, kao osnovom za ekonomski oporavak i ulazak u EU, piše u saopštenju koje se završava parolom “Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu!”

Vojvođanska partija je članica Četvrte vojvođanske konvencije, koja je aprila prošle godine donijela Deklaraciju “Vojvodina Republika”. Njome se promoviše ideja formiranja “Savezne Republike Srbije” koju bi ravnopravno činile Srbija i Vojvodina.

Na čelu Vojvođanske partije je Aleksandar Odžić, nekadašnji funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

FUP pokrenuo istragu zbog navodne kandidature Nermina Šehovića

Interesantno je da se predsjednik Stranke za BiH, Semir Efendić još nije oglasio nakon demantija Nermina Šehovića Povodom brojnih medijskih...

Možda vas zanima i ovo