Četvrtak, 23 rujna, 2021

Novi “šamar” Dritana Abazovića koalicionim partnerima: URA neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Nemojte propustiti

DF je saopštio da će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade da trenutna parlamentarna većina povuče “antipravoslavni i antisrpski” Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer su to obećali građanima.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić saopštio je da partija neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što traži Demokratski front (DF) kao preduslov za formiranje nove vlade.

“Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mi smo rekli da Crnoj Gori Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba, ali moderan zakon i zakon koji nije diskriminatorski”, rekao je Adžić za podgoričku TV A1.

Od četiri glasa GP URA zavisi formiranje nove vlade u Crnoj Gori. Kolacija Za budućnost Crne Gore čiji je stožer DF ima 27 poslanika, a koalicija oko Demokratske Crne Gore deset.

Prema njegovim riječima, što se GP URA tiče mogu biti sklonjeni ili revidirani sporni članovi.

“Ali zakon je potreban i nijedna vjerska organizacija, niti pojedinac, fizičko ili pravno lice ne može biti iznad ili izvan zakona ili Ustava, pa ni SPC ili Mitropolija crnogorsko primorska. Apsolutno smo protiv diskriminacije bilo koje vjerske zajednice”, rekao je Adžić.

DF je saopštio da će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade da trenutna parlamentarna većina povuče “antipravoslavni i antisrpski” Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer su to obećali građanima.

DF traži da nakon toga država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa Sinodom Srpske crkve i patrijarhom Irinejem.

Episkopski savjet SPC-a i pravni ekspertski tim smatraju da je potrebno što skorije rješavanje pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i očekuju da će nova vlast usvojiti novi zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovijesti i važećih međunarodnih standarda.

Na sastanku na Cetinju, kako su saopštili jučer, raspravljali su o “neophodnosti regulisanja civilizovanog odnosa države prema crkvi povodom najnovijih društveno-političkih promjena”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo