Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Novi Windows 9 stiže u julu?

Nemojte propustiti

“Microsoft” želi da bude konkurentan s “Apple-ovim” operativnim sistemom koji se jednom godišnje obnavlja

Windows-9

Korisnici se nisu čestito ni navikli na prošlogodišnju verziju Windows 8, a već su se pojavile glasine o narednoj generaciji operativnog sistema kompanije “Microsoft”.

Prema nekim informacijama, moguće je da će se nova verzija pojaviti već ovog ljeta.

Za početak glasina odgovorno je nekoliko oglasa na internetu kompanije “Microsoft“ u kojima oni traže programere za “buduće verzije Windowsa”, kao i sajtovi koji tvrde da posjeduju informacije o ovom programu.

Niko od čelnika “Microsofta” nije davao zvanične izjave povodom ovih glasina, ali su nedavno govorili o još većoj intergraciji među uređajima u budućnosti.

Windows 9 bi trebalo da bude gotov u julu ili augustu ove godine, ali pitanje je kada će postati dostupan krajnjim korisnicima.

Navodno, “Microsoft” želi da bude konkurentan s “Apple-ovim“ operativnim sistemom koji dobija nadgradnju jednom godišnje.

Očekuje se da nova verzija donese bolji pregled “prozora”, veću personalizaciju uređaja, brže i stabilnije aplikacije, kao i povratak “start” tastera.

Pretraga će biti integrisana skoro u svaku aplikaciju, a očekuje se i 11. generacija browsera Internet explorer.

Bitna stavka je svakako i cijena, pa se mnogi nadaju da će je “Microsoft” znatno smanjiti, pogotovo ako planira da godišnje predstavlja nove verzije (trenutna cijena je od 40 do 200 eura).

Windows 9 će biti optimizovan i za tablete manje od deset inča, pošto taj segment trenutno pripada Android i iOS uređajima.

(Telegraf)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo