Novi Zakon o doprinosima FBiH treba da rastereti privredu, a ne da poveća postojeća opterećenja | | Bh-index

Novi Zakon o doprinosima FBiH treba da rastereti privredu, a ne da poveća postojeća opterećenja

Politika    Datum: 09.10.2019.    
Autor: Redakcija

Mirsad HadžikadićVlada FBiH nedavno je uputila amandmane na Zakone o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak FBiH. Iako se ovim zakonskim rješenjima smanjuju doprinosi, povećava se osnovica za obračun, tako da će se sada doprinosi obračunavati na topli obrok, prevoz, regres i sve do sada neoporezive stavke.

Novim zakonima predviđena su veća opterećenja za obrtnike i samostalne djelatnosti, jer se za ove djelatnosti obračun doprinosa veže za rast prosječne bruto plate u FBiH. S obzirom da će doći do rasta osnovica zbog povećanja neoporezivog dijela dohotka, mjesečna osnovica će uticati na značajni rast obračuna doprinosa iz segmenta obrta, srodnih djelatnosti, šumarstva, poljoprivrede, ostalih samostalnih djelatnosti I profesionalnih djelatnosti.

Novi prijedlog zakona predviđa i povišenje koeficijenata za obračunavanje mjesečne osnovice za obračun doprinosa osiguranika iz sljedećih oblasti:

a) koeficijenta 0,29 za osiguranika po osnovu poljoprivrede,
b) koeficijenta 0,40 za osiguranika po osnovu šumarstva,
c) koeficijenta 0,80 za osiguranika po osnovu obrta i srodne djelatnosti,
d) koeficijenta 0,80 za osiguranika po osnovu ostalih samostalnih djelatnosti,
e) koeficijenta 1,40 za osiguranika po osnovu profesionalnih djelatnosti.

Upravo se čita:  I Matthew Palmer upozorio Dodika: Pokrenut će odgovor Amerike!

Porast plata u javnom sektoru do kojeg će doći ukoliko se ovi prijedlozi usvoje dovesti će do porasta visine doprinosa u realnom sektoru, te uz povećanje koeficijenta i rast prosječne plate zajedno će dovesti do povećanja obaveza za obrtnike, otežati im poslovanje a posljedica može biti zatvaranje mnogobrojnih malih obrta u FBiH, čime će doći do pada prikupljenih javnih prihoda.

Ono što nas posebno brine jeste skraćenje roka za uplatu doprinosa na 15 dana, uz pooštrene kaznene odredbe za one poslovne subjekte, koji u roku ne izvršavaju svoje obaveze. Polazeći od činjenice da će se na ovaj način znatno približiti rokovi za plaćanje PDV-a i doprinosa, ova mjera može samo dodatno otežati rad poslovnih subjekata i privrede.

Pozivamo Vladu FBiH, kao i zastupnike da razmatraju cijeli set sistemskih zakona u ovoj oblasti, a da putem amandmana poprave nelogične odredbe koje mogu dovesti samo do zatvaranja firmi i obrta, a time i do manje prikupljenih javnih prihoda, te dodatnog iseljavanja naših građana van Bosne i Hercegovine, na način da se maksimalno rastereti poslovanje i olakša rad.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.