Utorak, 11 svibnja, 2021

Novinar – najgora profesija na svijetu

Nemojte propustiti

Najmanje poželjna profesija trenutno, od 200 ispitanih zanimanja u svijetu je – reporter u novinama.

novinar-mikrofonNakon što je ispitala nekoliko elemenata koji su važni prilikom odabira profesije, kompanija Career Cast rangirala je 200 zanimanja od najviše do najmanje poželjnih.

Od 200 profesija koje su rangirane od najviše do najmanje poželjnih, prema faktorima poput okruženja, prihoda i stresa, na posljednjem mjestu našao se posao reportera u novinama, prenosi “Dnevnik.hr”.

“Proučili smo širok spektar kriterijuma i analizirali ih”, rekao je Toni Li iz kompanije Career Cast.

Podaci koje su proučavali dolaze iz izvora poput statistika zavoda za zapošljavanje te administrativnog odjela za zaštitu na radu. Ova lista formira se već 25. godinu za redom. Tokom godina zanimanje novinara je padalo, a Li kaže da se uvijek nalazilo na donjem dijelu liste.

Ovo su razlozi zašto je zanimanje novinara na dnu. Neki od njih nisu se promijenili u posljednjih 25 godina, a neki su novi.
Stari razlozi su:

1. Plata: U poređenju s drugim poslovima, ovaj je loše plaćen

2. Stres: Uvijek je to bio izuzetno stresan posao, što zbog rokova, što zbog toga jer ste u oku javnosti, a i drugi formiraju svoje mišljenje o onome o čemu izvještavate

3. Radno vrijeme: U pravilu ne postoji. Postoji vrijeme kad ste slobodni, ali ako se nešto dogodi i izvan vašeg radnog vremena vi morate o tome izviještavati

To su razlozi koji se već godinama provlače, ali pojavili su se i novi.

1. Zapošljava se sve manje novinara: Ovo je prva godina kada je zaposleno manje novinara nego prethodnih, a očekuje se da će ih do 2020. biti još manje, barem što se tiče štampanog izdanja.

2. Više je zahtjeva: Radno okruženje zapravo se nastavilo pogoršavati jer novinari su prije bili odgovorni za pisanje svog izvještaja ili reportaže i predati ga na vrijeme za štampanje. Ali sada se od novinara očekuje i da tvituju informacije po cijele dane, pišu blog, snime video kada primijete da se događa nešto zanimljivo. Očekuje se da rade više u isto vrijeme. Zato zaključujemo da je posao postao zahtjevniji nego ikada.

3. Nesigurnost: Sve se više medijskih kuća zatvara, sve ih se više prodaje, a zaposleni nisu sigurni šta će se dogoditi sa njima.

(Mondo.rs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Oglasio se Muharem Bazdulj: Na druženju sa Handkeom i Kusturicom mi zamjeraju oni čije su kafansko društvo pravi kriminalci…

Književnik i kolumnista Muharem Bazdulj, prvi put nakon što je snimljen dok se u Višegradu uz muziku opušta sa...

Možda vas zanima i ovo