Srijeda, 21 travnja, 2021

Novinari za nekoliko sati pronašli milion dostupnih vakcina: “Bilo je dovoljno okrenuti broj telefona”

Nemojte propustiti

Bilo je dovoljno nazvati broj dostupan na web stranici firme koja posluje isključivo preko evropskih banaka najvišeg rejtinga. Odavno je moguće naručiti milion vakcina, sa najviše 15 dana isporuke, piše Žurnal.

Mjesecima smo svjedoci manipulacija, laži i izbjegavanja odgovornosti, za nabavku vakcina. “Nema ih dovoljno”, “pokupovale bogate zemlje”, “bogatije zemlje ne mogu nabaviti”, samo su neke od izjava nadležnih i nenadležnih. Kulminiralo je krajem prošle i početkom ove sedmice, naročito u Federaciji. Na trenutak je izgledalo da vidimo „350.000 vakcina na kraju tunela“. No, samo na trenutak, ponovo su prevagnule političke i svake druge manipulacije.

Redakcija Žurnala je odlučila da napravi mali eksperiment i u okviru naših skromnih mogućnosti, pokušamo pronaći vakcine. Zamolili smo jednog građanina Bosne i Hercegovine, koji ima iskustvo sa načinom poslovanja u Zapadnoj Evropi, da pokuša samostalno istražiti mogućnost nabavke vakcina.

Trebalo mu je samo par sati da stupi u kontakt sa firmom iz Zapadne Evrope, koja ima predstavništva i u zemljama Srednjeg Istoka, te dobije sve relevantne informacije. Kako kaže, bilo mu je dovoljno da kontaktira telefonski broj dostupan na web stranici firme. Komunicirao je na francuskom jeziku a Žurnal posjeduje glasovne snimke i tekstualne poruke.

„Znam za situaciju u vašoj državi, mogli su još prije dva mjeseca sve nabaviti“, odmah mu je rekao predstavnik firme koju je kontaktirao.

Poruke koje su razmijenili s dobavljačem, Foto: Screnshot

Također je naglasio da rade samo preko banaka visokog rejtinga u Evropi i da ne ugovaraju količine manje od milion vakcina.

„Problem je što kod vas žele brzo i mnogo zaraditi. Ne može nam naručiti 100.000 vakcina i zaraditi milion, to je i za mene veliki novac“, nastavlja sagovornik očito upoznat sa ovdašnjim sistemom „trgovine“.

U porukama koje imamo u arhivi, precizirao je ponudu:

– Isporučujemo vakcine Sputnik, minimalna količina je milijun doza.

– Rok isporuke je 15 dana maksimalno. Moguće je i prije.

– Nudimo pošiljke od milion doza, potpuno plaćanje ili neopozivi akreditiv od AAA banke.

– Količine manje od jednog miliona biće dostupne ovog ljeta

Kako je moguće da samo jedna osoba, bez pomoći diplomatsko-konzularnih predstavništava, ministarstava, savjetnika i eksperata, za samo par sati pronađe vakcine, a da naše vlasti to nisu u stanju? Da li je moguće da se niko od njih nije dosjetio da otvori web stranicu nabavljača i kontaktira broj telefona?

Moguće je. Sa ovakvim vlastima, sve je moguće prenosi Žurnal.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo