Petak, 14 svibnja, 2021

Novinarima HRT-a zabranjeno iskazivati vlastito mišljenje na društvenim mrežama i blogovima

Nemojte propustiti

Novim pravilima na HRT-u nikome nije dopušteno iskazivanje vlastitog mišljenja ili stajališta na društvenim mrežama ili blogovima, a koji bi štetili ugledu ili interesima HRT-a

hrt-1Počevši od četvrtka novinarima i kreativnom osoblju HRT-a, svim zaposlenicima javnog servisa, valja se ponašati po odredbama novog Etičkog kodeksa i novim Općim pravilima o radu i ponašanju. Akti su javnosti servirani s HRT-a uz poruku kako se odnose ”na sve zaposlenike HRT-a, uključujući i glavnog ravnatelja HRT-a, suprotno nekim nedavnim medijskim tvrdnjama koje su sugerirale da bi glavni ravnatelj od njih bio izuzet”, piše Novi list.

Teško je, međutim, ne primjetiti kako su pravila sročena i sa željom da se uvelike smanji sva aktivnost zaposlenika na društvenim mrežama.

Novina je da će sve osobe koje su izložene uznemiravanju na radnom mjestu moći ubuduće podnijeti pritužbu ili prijavu jednom od četiri povjerenika za zaštitu dostojanstva zaposlenika. Povjerenike imenuje poslodavac, dvije žene i dva muškarca, na mandat od dvije godine.

Među općim pravilima nalazi se i odredba koja kaže kako ”nikome nije dopušteno iskazivanje vlastitog mišljenja ili stajališta na društevnim mrežama ili blogovima, a koji bi štetili ugledu ili interesima HRT-a”. Društvene mreže su, prema autorima, jedan od oblika javnih nastupa za kojih se ne smije iznositi podatake i davati izjave koje bi mogle naštetiti ugledu HRT-a.

U pravilima je među ostalim i dio koji regulira predizborne kampanje, u kojem se kaže kako su svi zaposlenici HRT obavezni poštovati izborne zakone, iako je HTV tijekom prvog kruga lokalnih izbora prekršio izbornu šutnju, piše Novi list.

Nova pravila zabranjuju zaposlenicima i da se likom i glasom pojavljuju u ekonomskim promidžbenim porukama.

(Net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo