Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Prašović-Gadžo: Nikolićevo izvinjenje za zločine u Srebrenici djelovalo je iskreno

Nemojte propustiti

Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u sinoć prikazanoj emisiji “Interview 20” urednice i voditeljice Sanele Prašović-Gadžo.

nikolic-2Njegova izjava podijelila je javnost i uglavnom je prihvaćena na pozitivan način, ali uz dozu sumnje u njenu vjerodostojnost. Koliko je Nikolić bio uvjerljiv, kazala nam je i sama Sanela Prašović-Gadžo.

– Bio je prilično uvjerljiv i opušten prilikom našeg razgovora koji je sniman nakon njegovog sastanka s članovima Predsjedništva BiH. Kazao je da će doći i u Srebrenicu, možda ne 11. jula, ali da mu to ne predstavlja nikakav problem. Javno izvinjenje koje je uputio meni kao novinarki djelovalo je iskreno, a je li zaista tako mislio, pokazat će vrijeme – kazala je Prašović.

Najave da će se pokloniti žrtvama genocida u susjednoj Srbiji uglavnom se ocjenjuju kao plod pritiska javnosti međunarodne zajednice na putu Srbije ka evropskim integracijama.

– On bi prevashodno morao objasniti šta su radili Slobodan Milošević i partije u Srbiji devedesetih. Ovo izvinjenje plod je pritiska međunarodne zajednice. Sjetimo se samo kako je Evropska komisija oštro reagirala na njegove izjave prošle godine nakon što je postao predsjednik, a govorio je o Srebrenici. Evropski parlament donio je rezoluciju kojom se sugerira da je 11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu i Evropa ima čvrst stav prema tome. Radi evropskih integracija tome se prilagodio i sam Nikolić – kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

Drugi put

U atmosferi kakva vlada u BiH pozitivnim i negativnim izjavama iz regiona pridaje se prevelika važnost, smatra profesor Šaćir Filandra. Političari su, govori, vrlo lahki na obećanjima te stoga Nikolićevu izjavu i izvinjenje treba prihvatati s rezervom.

– Trezveni ljudi, kakvi trebamo biti, trebaju emocionalno reagirati. Ali u politici su bitna djela, a ne riječi. Različito verbalno odnošenje Nikolića prema BiH, ranije i sad, dobit će na značaju kada vidimo djela. Slične izjave daju se samo u svrhu zadovoljenja unutrašnje javnosti – kaže Filandra.

Nedavno potpisani sporazum između Prištine i Beograda stabilizirajuće će djelovati na situaciju u BiH, jer se naše okruženje politički modernizira. Nameću se standardi liberalnijeg ponašanja te i u tome treba tražiti razloge Nikolićevih izjava, zaključio je Filandra.

Inače, ovo je drugo izvinjenje nekog srbijanskog šefa države za zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Prije Nikolića za zločine koje su počinili pripadnici srpskog naroda u BiH izvinio se Boris Tadić, na početku predsjedničkog mandata, tokom posjete Sarajevu 6. decembra 2004. godine.

Nikolić je, između ostalog, kazao i da su za njega “Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu”.

Komšić pozdravio izjavu

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je izjavu Tomislava Nikolića u kojoj se predsjednik Srbije izvinio za zločine koje je u ime njegove države i naroda učinio bilo koji pojedinac.

– Mislim da takva izjava može doprinijeti smirivanju tenzija i poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije – poručio je Komšić, koji je uvjeren da će se to odraziti i na poboljšanje odnosa u regionu.

Genocid je zločin države

Analizirajući izjavu predsjednika Srbije, dio javnosti ocijenio ju je i kao “pranje” Srbije od genocida prebacujući odgovornost na pojedince.

– Genocid je uvijek zločin države i tu etiketu niko ne može skinuti. Nemoguće ga je bilo provoditi bez aktivnog učešća Srbije, koja je pružala logističku podršku. To je stvar politike Srbije u to vrijeme, a politika je djelo velikog broja ljudi koji su postigli konsenzus oko toga. Milošević, naprimjer, jeste jedan od najodgovornijih, ali nikako ne može biti sam pojedinac odgovoran za genocid – kaže Biserko.

Dodik bijesan na BHT 1

Sudeći po reakciji, Nikolićeve izjave nisu “legle” predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koji je “krivca” našao u autorici intervjua Saneli Prašović-Gadžo.

– Pravi je skandal ponašanje novinarke BHT-a, koja je navalentno i nepristojno intervjuisala predsjednika Srbije, gdje je gospodina Nikolića u nekoliko navrata bukvalno nadvikivala i navodila na odgovor koji želi da čuje. RS se po ko zna koji put uvjerila da je uređivačka politika koju plaća BHT 1 isključivo bošnjačka, isključivo u funkciji stalnog propagiranja bošnjačke verzije ratne istine i konstantno protiv RS – kazao je Dodik.

Interes svjetskih medija

Izvinjenje Tomislava Nikolića u intervjuu za BHT 1 privuklo je i veliku pažnju svjetskih medija. Autentičnost njegove izjave zanimala je i novinare francuskog AFP-a, kojima je ona i potvrđena u Nikolićevom kabinetu.

– Nakon što je izabran u maju prošle godine, Nikolić je izazvao pomutnju u regiji, odbijajući priznati da je počinjen masakr u Srebrenici, u kojoj je oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubijeno od strane snaga bosanskih Srba – piše, između ostalog, AFP.

Osim AFP-a, priličan medijski prostor njegovoj izjavi posvetili su i njemački “Bild” i DW, italijanski “Corriere della Sera”, ali i američki CNN, katarska Al Jazeera, engleski BBC te brojni drugi mediji na turskom, arapskom i američkom tlu.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo