Utorak, 2 ožujka, 2021

Novo istraživanje SZO-a potvrdilo važnu informaciju: Osoba koja je preležala koronu pola godine ima veoma mali rizik od nove infekcije

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo s doniranim vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, a na Međunarodnom aerodromu dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad...

Stevandić izrevoltiran napustio emisiju FTV-a nakon rasprave s profesorom Kurtćehajićem

"Bosna je preživjela Osmansko carstvo, Austro-Ugarsko carstvo, SHS, KSHS, Jugoslaviju i opstat će", zaključio je profesor Kurtćehajić. “Prvo pitanje na...

“Taj rezultat daje nadu i potvrđuje niz ranijih studija. Sada znamo da ta antitijela mjesecima štite, a moći ćemo utvrditi i koliko to dugo mogu činiti”, kazala je Van Kerkhove.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da je naučno istraživanje provedeno na medicinskim radnicima u Velikoj Britaniji pokazalo kako osobe zaražene koronavirusom imaju veoma mali rizik da se ponovo zaraze u periodu od šest mjeseci nakon oporavka, javlja agencija Anadolija.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus održao je virtuelni sastanak s ekspertima epidemiologije, a tom prilikom je iz sjedišta te međunarodne organizacije kazao da je u protekle četiri sedmice u svijetu potvrđeno više slučajeva zaraze koronavirusom nego li je to slučaj bio tokom prvih šest mjeseci pandemije COVID-19.

On je kazao da je situacija posebno alarmantna u Evropi i u Sjevernoj Americi u kojima su bolnice već pune i na pragu sloma zbog brzog priliva novooboljelih.

“Dobili smo dobre vijesti o vakcinama protiv koronavirusa i to nam ulijeva nadu da će pandemija biti okončana. Neophodno je da u ovom vremenskom intervalu upotrijebimo raspoloživa sredstva kako bismo zaustavili val širenja zaraze i spasili živote ljudi”, poručio je Ghebreyesus.

Na upit da komentira istraživanje koje je pokazalo da osobe koje se oporave od infekcije COVID imaju izuzetno mali rizik za ponovnu zarazu u periodu od pola godine, šef Programa za hitne situacije pri SZO-u Mike Ryan je kazao da je to odlična vijest i važna s aspekta razumijevanja nivoa antitijela koja se razvijaju u organizmu.

“Ovo je potencijalno važna informacija. Produžava mogući period zaštićenosti. Nadam se da će taj period biti još duži. Svjesni smo da postoji granica tog odbrambenog sistema, ali daje nam nadu za efikasnost vakcina koje bi mogle dodatno produžiti period zaštite”, kazao je Ryan.

Šefica SZO-ovog tima za borbu protiv korona virusa Maria van Kerkhove kazala je također da je to dobra vijest u kontekstu razvoja anticovid vakcine.

“Taj rezultat daje nadu i potvrđuje niz ranijih studija. Sada znamo da ta antitijela mjesecima štite, a moći ćemo utvrditi i koliko to dugo mogu činiti”, kazala je Van Kerkhove.

Pomenuto istraživanje proveli su naučnici s britanskog Univerziteta Oxford i to u periodu od aprila do novembra i na uzorku od 12.000 zdravstvenih radnika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović: U Bosni i Hercegovini su najuspješniji, niti je ko bolestan i u bolnicama, niti se vakcinišu

"I sve su vlade jednako uspješne i neuspješne. U cijeloj Evropi, u cijelom svijetu. Naravno najuspješniji su u Bosni...

Možda vas zanima i ovo