Srijeda, 29 rujna, 2021

Novo pismo upozorenja: BiH se i dalje bruka neobjavljivanjem rezultata popisa stanovništva

Nemojte propustiti

Agencija za statistiku BiH danas je obavijestila Vijeće ministara BiH o svim preduzetim aktivnostima Agencije za statistiku BiH, na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO) od 16.6.2015. godine, sa ciljem da se nastavi proces obrade podataka i počne sa objavom rezultata popisa u 2015. godini kako je predložio IMO tim, prenosi novinska agencija Patria.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH je, na sjednici održanoj 18.6.2015. godine, pažljivo razmotrio i prihvatio sve preporuke IMO misije te ih uvrstio u Jedinstveni program obrade podataka popisa.

Entitetski zavodi za statistiku, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS, ni nakon jasnih preporuka Međunarodne monitoring misije, nisu prihvatili Jedinstveni program, predložen od strane Agencije za statistiku BiH.

Tim povodom, predsjednik Upravnog odbora Međunarodne monitoring misije i direktor direktorata za međunarodnu saradnju EUROSTAT-a Pieter Everaers uputio je, 26.6.2015. godine, statističkim institucijama u BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, dopis u kojem izražava razočarenje reakcijama entitetskih zavoda na preporuke Međunarodne monitoring misije (IMO) vezane za rješavanje otvorenih pitanja na obradi rezultata popisa: primjene seta pravila za izvođenje stalnog/rezidentnog stanovništva i uključivanja/isključivanja određenog broj popisnica iz daljnjeg procesa obrade podataka popisa.

Agencija za statistiku BiH je, u skladu sa Zakonom o popisu, predložila Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. i dostavila ga entitetskim zavodima za statistiku. Prvobitno predloženi Jedinstveni program je podržao Federalni zavod za statistiku FBiH dok je Republički zavod za statistiku RS bio protiv.

Jedinstveni program, sa komentarima entitetskih zavoda, Agencija je proslijedila predstavnicima Međunarodne monitoring misije (IMO) koji vrše nadzor provođenja popisa u BiH i Vijeću ministara BiH. Nakon analize jedinstvenog programa predsjedavajući IMO misije Pieter Everears je poslao, 16.6.2015. godine, pismo sa preporukama za rješavanje otvorenih pitanja koje je Agencija za statistiku BiH u potpunosti prihvatila i integrisala u Jedinstveni program, te ga ponovo dostavila entitetskim zavodima za statistiku i IMO misiji.

Predstavnici IMO misije su potvrdili da je Jedinstveni program u potpunosti usaglašen sa svim IMO preporukama i da će, od strane Eurostata i IMO tima, biti prihvaćeni rezultati popisa na osnovu ovako definisanog Jedinstvenog programa, na osnovu kojeg se može utvrditi kategorija stalnog stanovništva za BiH i sve niže administrativne jedinice.

Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS dostavili su IMO misiji svoje komentare i neslaganje na ovu, zadnju verziju Jedinstvenog programa u koju su unesene preporuke IMO misije.

U odgovoru na navedena pisma Pieter Everears je (26.6.2015) izrazio veliko razočarenje sadržajem navedenih dopisa entitetskih zavoda. Naveo je još i to da je namjera IMO tima bila da, u pismenoj formi, dostavi tehničke preporuke za rješavanje otvorenih pitanja te da su sve preporuke zasnovane na međunarodnim i evropskim standardima.

Ova rješenja su morala biti donesena, u cilju objave podataka popisa održanog u jesen 2013, od strane statističkih institucija u BiH, ali pošto nisu, onda je IMO tim predložio rješenja u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama.

U vezi sa svim navedenim, a posebno sa jasnim stavovima IMO tima, Popisni biro Agencije za statistiku BiH smatra da predloženi Jedinstveni program i IMO preporuke predstavljaju jedino moguće rješenje za završetak obrade rezultata popisa u BiH. Ovako predloženi Jedinstveni program u potpunosti je usklađen sa Zakonom o popisu, Metodologijom popisa i međunarodnim preporukama i standardima.

S tim u vezi Agencija je predložila Vijeću ministara BiH da podrži nastavak aktivnosti na obradi rezultata popisa u skladu sa Jedinstvenim programom i IMO preporukama, saopćeno je iz Agencije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo