Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Novo poskupljenje od 2014. godine: Cijene cigareta u BiH veće i za 0,50 KM

Nemojte propustiti

Novi udar po džepu građana stiže, bar za pušače. Oni će zbog povećanja akcize na cigarete u sljedećoj godini odvajati više novca.

Ilustracija
Ilustracija

Prosječna cijena kutije cigareta u BiH, po statističkim podacima, sada košta 2,74 KM. Duhan je u odnosu na mjesec maj prošle godine poskupio za 7,5 posto, dok je u odnosu na prosječnu cijenu iz 2010. skuplji za čak 35,5 posto, piše Dnevni list.

Novi udar po džepu građana stiže, bar za pušače. Oni će zbog povećanja akcize na cigarete u sljedećoj godini odvajati više novca. Od 2014. doći će do sigurnog poskupljenja cigareta jer se minimalna akciza povećava, a formirana radna grupa u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH priprema izmjene i dopune Zakona o trošarinama u smislu usklađivanja oporezivanja akcize cigareta i samog duhana. Odluka bi se trebala donijeti u oktobru ili novembru ove godine, naravno, za cijenu cigareta u 2014.

– Činjenica jest da će u 2014. biti dalje poskupljenje cigareta, a to će biti sigurno do nekih 40 do 50 feninga, a kod nekih cigareta možda i više. Vidjet ćemo što će podrazumijevati i hoće li biti usvojene neke nove izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje bi na neki način možda i duhan uskladile sa oporezivanjem cigareta, kazao je za Dnevni list Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO-a.

Minimalna akciza

Naime, BiH bi postupno trebala povećavati visinu akciza na duhanske prerađevine u periodu od 2009. do 2014. godine, kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta do 2014., tačnije minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 maraka po paklici. To je bilo i utvrđeno akciznom politikom EU-a u trenutku usvajanja Zakona o akcizama u BiH u toku 2009. godine.

– U međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećao na 90 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno na 3,60 maraka po paklici cigareta, pa je za pretpostaviti da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti povećavati akcizu na cigarete kako bi dostigli nivo minimalne akcize u EU-u, rekao je Kovačević te dodao kako će odluku o tome donijeti Upravni odbor UIO-a. Što se tiče cijene cigareta, Kovačević naglašava da je u ovom trenutku teško reći koliko će cigarete kod nas poskupjeti te dodaje kako proizvođači i distributeri mogu bilo kada u godini povećati ili smanjiti cijenu cigareta, jer je slobodno formiranje cijena, a što ujedno i ovisi o poslovnoj politici svake kompanije.

– Ono što je činjenica, to je da se u svaku maloprodajnu cijenu moraju ukalkulirati važeći porezi u tekućoj godini, a to je, ako se radi o paklicama cigareta, proporcionalna akciza u visini 42 posto maloprodajne cijene, fiksna trošarina u iznosu od 0,75 maraka u 2013. godini i PDV u iznosu od 17 posto, objasnio je.

Konzumacija duhana

Prema njegovom objašnjenju, u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH na cigarete pakirane u paklice plaća se proporcionalna akciza u iznosu 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza. Ona je u 2013. godini iznosila 0,75 maraka po paklici i u poređenju sa 2012. kad je bila fiksna cijena 0,60 maraka po paklici.

Kovačević nadalje naglašava kako svaka paklica cigareta koja se plasira na tržište BiH mora biti obilježena akciznom markicom UIO-a. Isto tako, na naše se tržište plasira i duhan za motanje, bilo prerađeni ili fino sječeni duhan, koji se oporezuje samo proporcionalnom akcizom u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene.

– Na duhan se ne plaća fiksna akciza kao što se plaća po paklicama cigareta. To je uticalo na porast konzumacije duhana u BiH i na pad konzumacije paklica cigareta, podvukao je Kovačević.

Budući da je Zakon o akcizama u BiH u primjeni od 2009. te da Upravni odbor UNO-a svake godine donosi odluku o posebnoj i minimalnoj akcizi na paklice cigareta, čime se na početku svake godine povećava fiksna akciza, Kovačević kaže da se stvara sve veća razlika u oporezivanju cigareta pakiranih u paklice i duhana koji se mota i puši, a što je jedan od razloga pada izdanih markica za obilježavanje paklica cigareta. Njih je ukupno (uvoznih i domaćih) u 2011. izdano više od 473 miliona, a u 2012. 415 miliona. Prihodi od akciza na cigarete u 2012. iznosili su 758 miliona maraka.

Izvor: Dnevni list

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo