Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Novogodišnji honorari: Bregović sa 150.000 ‘spao’ na 120.000 eura, Bešliću 50.000 za obje noći, Merlin odmara..

Nemojte propustiti

Iako pjevači nerado govore o visini novogodišnjih honorara, osobe iz njihovog bliskog okruženje ne taje kako je galopirajuća ekonomska kriza pojedinim izvođačima oborila i visinu zarade na prijelazu između dvije godine. Većina pjevača tako je “prinudno” snizila cijenu, mada se “običnim smrtnicima” i od njih vrti u glavi, a samo je rijetkima visina honorara ostala ista ili je nešto veća nego lani, piše Dnevni avaz

pjevaci

Apsolutni rekorder

Apsolutni rekorder po honoraru je neprikosnoveni Goran Bregović, koji će sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane” Novu godinu dočekati u Moskvi, za šta će dobiti 120.000 eura. No, i on će ostati uskraćen za 30.000 eura, jer je lani na istom mjestu pjevao za 150.000 eura. Zdravko Čolić zapjevat će na gradskom trgu u Budvi, navodno za 100.000 eura. Istu cifru Čola je dobio i prošle godine, kada je pjevao u Boru.

Haris Džinović dočekat će Novu godinu na Širokoj Čaršiji u Leskovcu. Iako srbijanski mediji navode kako bi sarajevski pjevač trebao nastupiti besplatno, izvori Avaza tvrde kako će pjevačev honorar biti 30.000 eura. Za prošlogodišnji nastup u hotelu “Splendid” u Bečićima zaradio je 60.000 eura, i to za dvije noći zaredom, što znači da je njegov honorar ostao isti. Prvu noć u 2012. društvo mu je pravila Danijela Martinović, koja ove godine, najvjerovatnije, ostaje bez gaže.

A ove godine u “Splendidu” najluđu noć publika će provesti uz hitove Harija Mata Harija i Jelene Rozge, za šta će oboje dobiti po 25.000 eura. Rozga je jedna od rijetkih koja se ove godine izborila za veći honorar, jer je lani za nastup u Dubrovniku dobila 18.000 eura.

Najmanja cifra

Ove godine u hotelu “Palas” u Petrovcu glavne muzičke zvijezde bit će Halid Bešlić i Neda Ukraden. Kako saznaje Dnevni avaz, Halid Bešlić će za dvije noći dobiti 50.000 eura. Pored njih, za dobar provod pobrinut će se grupa “Novi fosili”, koji će ove godine nastupiti u dvije države. Naime, nakon što završe posao u Crnoj Gori, zaputit će se u Dubrovnik, a po nastupu će zaraditi 20.000 eura.

U sarajevskom hotelu “Europa” nastupit će Kemal Monteno, koji će pjevati za 20.000 KM, te Mirza Šoljanin, koji će zaraditi svega 5.000 KM.

Prošle godine u “Europi” je pjevala Hanka Paldum za istu cifru koju će Kemo zaraditi ove. Za doček 2013. Paldum ništa nije dogovorila, a špekulira se kako bi mogla nastupiti u Novom Pazaru ili u Njemačkoj. O njenom, kao i o honoraru Mladena Vojičića Tife, nema ni riječi. Tifa će zasigurno pjevati u Švedskoj, a hoće li zaraditi cifru od prošle godine, kada je nastupio u Sarajevu na Trgu djece Sarajeva za 20.000 KM, ne zna se.

Dino Merlin se odmara

Nakon što je Dino Merlin za prošlu Novu godinu nastupio u Budvi, velika bh. muzička zvijezda 2013. neće dočekati na bini. Kako saznaje Avaz, ove godine odlučio je da se skija u vrijeme novogodišnjih praznika.

Tony Cetinski i Nina Badrić na stand-byu

Nina Badrić, koja je prošlu Novu godinu dočekala na Trgu ispred BBI-ja u Sarajevu, za šta je prvobitno tražila 50.000 KM, a na kraju dobila 30.000 KM, ove godine još nije dogovorila nastup. Tony Cetinski, baš kao i Nina, ne želi nastupati ispod cifre koju su zacrtali pa su još na stand-byu. Tonyjeva cijena za pretprošlu Novu godinu u Beogradu te za prošlu u Crnoj Gori bila je, navodno, 70.000 eura.

Severini opala cijena

U Hrvatskoj će, navodno, najviše zaraditi Gibonni, koji će pjevati na trgu u Poreču za čak 40.000 eura. To je 10.000 eura više nego što je kantautor zaradio prošle godine u Opatiji.

I Severina se borila za 40.000 eura. Najprije je tu cifru zahtijevala za nastup u Novom Sadu, ali kako nije uspjela dogovoriti, 2013. dočekat će u beogradskoj diskoteci za honorar od 30.000 eura.

“Pivo” 7.000, “Colonia” 22.000, “Prljavci” i “Parni valjak” po 30.000 eura…

Novogodišnji honorar od 30.000 eura dogovorili su članovi “Parnog valjka” te “Prljavog kazališta” pa će tako jedni pjevati u Opatiji, a drugi na trgu u Zagrebu. Na zagrebačkom Britancu pjevat će “Hladno pivo” za 7.000 eura.

Indira Vladić i njena “Colonia” za nastup u jednom dubrovačkom hotelu dobit će, navodno, 22.000 eura. Riječanima će sretnu 2013. poželjeti “Psihomodo pop” te ponovo okupljeni sastav “Denis i Denis”, koji će zajedno dobiti 20.000 eura.
(Bh-index/Avaz.ba)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Penzionerka zadobila jezive povrede u toku noći jer ju je napao ogroman pacov: Suprug je ostao u šoku kad je ušao u sobu i...

Poslije nesretnog događaja postavljena je zamka u kući i Džon kaže da je i ulovljeni glodar u nekoliko navrata...

Možda vas zanima i ovo