Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Novosađanka dobila besplatno putovanje u Južnu Ameriku, ali završila u…

Nemojte propustiti

Milica Kojić, Novosađanka koja je bila žrtva narko-trafikinga, pokrenula je zajedno sa Unijom Filozofskog fakulteta akciju “Potez za oprez”, čiji je cilj podizanje svijesti mladih o tome koliko je lako biti upleten u mrežu laži i postati jedna od žrtvi narko-kartela.

milica-kojicKojićeva objašnjava da se sve odigralo u Peruu u gradu Mankara, gdje je sa drugarom otputovala u februaru 2011. Nagradno putovanje se ispostavilo kao paravan za transport narkotika.

– Drugar je dobio dva poklon putovanja za Peru od javne ličnosti iz Srbije, koja je bila učesnik jednog rialitija. U početku je trebalo da ide moja najbolja drugarica, ali se predomislila i putovanje poklonila meni, jer je znala da je moj san oduvjek bio da otputujem u Južnu Ameriku – priča Milica Kojić za “24 sata”.

Prema njenim riječima, sve od smještaja i hrane preko ekskurzija bilo je uključeno u aranžman, a nekoliko dana pred povratak otišli su u grad Pjura, gdje su se našli sa bratom osobe koja im je poklonila putovanje.

– Dočekao nas je sa poklonima. Bilo je tu svega, od suncobrana do suvenira. Sve i da mi je bio ispravan kofer, nije moglo da stane. On se ponudio da nam nabavi nove, pa je donio tri kofera od svojih prijatelja Italijana. Ja sam uzela jedan, a drugar dva. Niko nije ni posumnjao nije da bi se tu mogla naći droga – ističe Kojićeva.

I ubrzo se putovanje iz snova pretvorilo u košmar.

– Jedne večeri u našu sobu su upali karabinjeri, koji su nam pretresli sve stvari. Pronađen je presovan kokain u zidovima kofera, ispostavilo se da je tu bilo oko 2,5 kilograma kokaina – kaže Milica, koja je uhapšena 12. marta, nakon čega su uslijedila tri mučna mjeseca zatvora i dokazivanje nevinosti, piše 24sata.rs.

Odmah pošto je do Srbije stigla vijest da je uhapšena, u akciju spašavanja uključili su se njeni roditelji, prijatelji i kolege sa fakulteta. Uslijedilo je dokazivanje ličnosti, dokazi da nikad nije imala nijedan prestup… Milica je oslobođena 13. juna, neposredno prije suđenja, dok je njen drugar u zatvoru proveo dvije godine.

Danas kaže da ni sama ne zna ko je sve učestvovao u toj igri namještanja, ali je odlučila da ispriča svoju priču da bi skrenula pažnju na to da danas u svijetu postoji mnogo onih koji su mislili da se njima to ne može dogoditi, ali ipak leže u nekoj ćeliji nemoćni u pokušaju dokazivanja svoje nevinosti

(Blic)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u Bosni i Hercegovini: Preminula 24-godišnja studentica

"Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je ostao bez drage i vrijedne studentice Farah Fazlagić-Gezgel", saopćili iz obrazovne ustanove te...

Možda vas zanima i ovo