Petak, 29 rujna, 2023

NSRS usvojila zaključke: Milorad Dodik opet prevario sve u RS i odustao od vojske, Rusija kao paravan

Autor:Patria

Preporučeno

Danas je Dodik i njegov SNSD još jednom prevario sve u RS, te priču o vraćanju nadležnosti, formiranju entitetske vojske ostavio za neko drugo vrijeme kada će mu poslužiti za političko maskiranje. Na to su tokom današnje sjednice ukazali skoro svi delegati opozicije u NSRS.

Okončana je posebna sjednica Narodne skupštine RS sazvana na zahtjev Milorada Dodika, koji se danas čak tri puta obratio delegatima u ovom parlamentu. Posljednji Dodikov nastup u NSRS izazvao je ubjedljivo najviše polemike i usijao atmosferu, ali je Skupština nakon šestosatnog zasjedanja usvojila zaključke pripremljene u parlamentarnoj većini.

NSRS je prvim zaključkom usvojila Informaciju o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji te položaju i ulozi RS, a drugi zaključak kaže da RS ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju sa regionalnim institucijama, te je podržano pristupanje inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Upravo se čita:  Dijelove BiH pogodila “ledena oluja”, padao grad veličine oraha

U trećem zaključku kaže se da RS ostaje posvećena putu BiH i RS ka Evropskoj uniji, dok četvrtim NSRS konstatuje da je donošenje odluka o sukobu Ukrajine i Rusije u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije uvelo sankcije Rusiji.

Petim zaključkom NSRS navodi da je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH i da samo odluke donesene konsenzusom u Predsjedništvu mogu biti smatrane zvaničnim stavom BiH. Istovremeno osuđuju “jednostrane postupke i istupanja predstavnika BiH”.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Narodna skupština RS u šestom zaključku od predstavnika ovog entiteta u institucijama države traže da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Sedmim zaključkom NSRS poručuje da je operacija Altea potrebna u BiH u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba ostati u BiH u skladu s mandatom koji joj je dalo Vijeće sigurnosti UN. Zaključkom broj osam zadužuje se Vlada RS da građanima ovog entiteta osigura opskrbu hranom, energentima, električnom energijom….

U devetom zaključku NSRS odlaže primjenu zaključaka od 10. decembra 2021. godine a u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH za šest mjeseci, a kako bi izbjegli pogoršavanje pozicije RS. Tako je Dodik i njegov SNSD još jednom prevario sve u RS i priču o vraćanju nadležnosti, formiranju entitetske vojske ostavio za neko drugo vrijeme kada će mu poslužiti za političko maskiranje. Na to su tokom današnje sjednice ukazali skoro svi delegati opozicije u NSRS.

Upravo se čita:  Filandra za BHRT: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa na Balkanu ...

Deseti zaključak definiše da ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja.

Usvojen je i zaključak klubova parlamentarne većine predvođene SNSD-om, kojim se kaže da je neutralan stav i položaj o sukobu Rusije i Ukrajine dobar za RS.

Podsjećamo, delegatima se danas obratio i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo