Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

NSRS usvojila zaključke: Milorad Dodik opet prevario sve u RS i odustao od vojske, Rusija kao paravan

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Danas je Dodik i njegov SNSD još jednom prevario sve u RS, te priču o vraćanju nadležnosti, formiranju entitetske vojske ostavio za neko drugo vrijeme kada će mu poslužiti za političko maskiranje. Na to su tokom današnje sjednice ukazali skoro svi delegati opozicije u NSRS.

Okončana je posebna sjednica Narodne skupštine RS sazvana na zahtjev Milorada Dodika, koji se danas čak tri puta obratio delegatima u ovom parlamentu. Posljednji Dodikov nastup u NSRS izazvao je ubjedljivo najviše polemike i usijao atmosferu, ali je Skupština nakon šestosatnog zasjedanja usvojila zaključke pripremljene u parlamentarnoj većini.

NSRS je prvim zaključkom usvojila Informaciju o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji te položaju i ulozi RS, a drugi zaključak kaže da RS ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju sa regionalnim institucijama, te je podržano pristupanje inicijativi “Otvoreni Balkan”.

U trećem zaključku kaže se da RS ostaje posvećena putu BiH i RS ka Evropskoj uniji, dok četvrtim NSRS konstatuje da je donošenje odluka o sukobu Ukrajine i Rusije u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije uvelo sankcije Rusiji.

Petim zaključkom NSRS navodi da je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH i da samo odluke donesene konsenzusom u Predsjedništvu mogu biti smatrane zvaničnim stavom BiH. Istovremeno osuđuju “jednostrane postupke i istupanja predstavnika BiH”.

Narodna skupština RS u šestom zaključku od predstavnika ovog entiteta u institucijama države traže da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Sedmim zaključkom NSRS poručuje da je operacija Altea potrebna u BiH u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba ostati u BiH u skladu s mandatom koji joj je dalo Vijeće sigurnosti UN. Zaključkom broj osam zadužuje se Vlada RS da građanima ovog entiteta osigura opskrbu hranom, energentima, električnom energijom….

U devetom zaključku NSRS odlaže primjenu zaključaka od 10. decembra 2021. godine a u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH za šest mjeseci, a kako bi izbjegli pogoršavanje pozicije RS. Tako je Dodik i njegov SNSD još jednom prevario sve u RS i priču o vraćanju nadležnosti, formiranju entitetske vojske ostavio za neko drugo vrijeme kada će mu poslužiti za političko maskiranje. Na to su tokom današnje sjednice ukazali skoro svi delegati opozicije u NSRS.

Deseti zaključak definiše da ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja.

Usvojen je i zaključak klubova parlamentarne većine predvođene SNSD-om, kojim se kaže da je neutralan stav i položaj o sukobu Rusije i Ukrajine dobar za RS.

Podsjećamo, delegatima se danas obratio i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo