Nedjelja, 19 rujna, 2021

NSRS usvojila zakon o ćirilici: Šta će to u praksi značiti za građane manjeg bh. entiteta?

Nemojte propustiti

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za Zakon je glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Na 21. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS usvojen je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Zakon nakon ovoga ide u Vijeće naroda RS, a iz Kluba Bošnjaka su najavili kako će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa s tvrdnjom da je ovaj zakon diskriminatoran.

Posebna sjednica Narodne skupštine počela je u podne, na Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode koji se obilježava u Srpskoj i Srbiji.

– Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Jezikom srpskog naroda, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan i normiran tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture. Ćiriličkim pismom, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan tip ćirilice jezika srpskog naroda, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta – saopšteno je iz NSRS.

Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za Zakon je glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Također, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, obavezne su da imaju logo i naziv manifestacije ispisan na ćirilici. Preporučeno je da se uvedu određene poreske i administrativne olakšice za preduzeća i druge subjekte koji se odluče da u svom poslovanju koriste ćirilicu.

Za one koji su obavezni, a ne budu poštovali zakonske odredbe, propisane su prekršajne novčane kazne od 1.000 do 5.000 maraka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo