Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

NSRZB: Ukidanje kantona tražit ćemo i na ulicama

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

”Glavni odbor Narodne stranke Radom za boljitak danas je dao jednoglasnu podršku izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje je Klub zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio u parlamentarnu proceduru.

Zabrinuti ekonomskom i političkom situacijom u BiH Glavni odbor Boljitka je donio odluku da se Parlamenta FBiH najkasnije u roku od 30 dana izjasni o izmjenama Ustava FBiH za boljitak građana.

Podsjećamo da tim izmjenama Boljitak traži ukidanje 10 premijera, 95 ministara, 285 zastupnika, 58 izaslanika, predsjednika i potpredsjednika Federacije, da uspostavimo jednodomni parlament sa efikasnom vladom i da napravimo uštede do 500 milion KM na godišnjem nivou. Tako bi stvorili pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta.

Da bi ispunili zahtjeve građana koji proteklih mjesec dana na ulicama traže poboljšanje svog užasnog stanja, siromaštva i obespravljenosti u kojoj se nalaze, ovakve mjere su nužne. Ukoliko se Federalni parlament u roku od mjesec dana ne izjasni o našem prijedlogu za izmjene Ustava FBiH, Glavni odbor Narodne stranke Radom za boljitak će pozvati članove Boljitka, simpatizere i sve građane koji sa nama dijele mišljenje da se izmjene Ustava moraju hitno donijeti, odnosno smatraju da kantoni moraju biti ukinuti, da organizujemo proteste pred Parlamentom FBiH i natjeramo Parlament da se izjasni o ovim izmjenama Ustava.

Od svih protestanata u slučaju protesta tražit ćemo da ne pale Parlament, uzimajući u obzir činjenicu da je sala zastupnika u podrumu Parlamenta, a nikome ne ide u korist da se naprave neželjene posljedice, niti da se ponove nemile scene koje su se dešavale proteklog mjeseca tokom demonstracija nezadovoljnih građana”, izjavio je danas Boljitkov dopredsjednik, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Jerko Ivanković Lijanović u povodu održane sjednice Glavnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak.

Mr.sci. Samir Kamenjaković, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i član GO Boljitka istakao je da će Klub zastupnika Boljitka u Skupštini TK, prema uputama i odluci GO Boljitka i po uzoru na Boljitkove zastupnike u Parlamentu FBiH i Skupštini Kantona Sarajevo, podnijeti također Deklaraciju za ukidanje kantona.

”Ovom prilikom pozivam kolege zastupnike iz TK da podrže Boljitkovu Deklaraciju. Naši jasni argumenti za ovakav čin i podnošenje Deklaracije jeste i potpisivanje Boljitkove peticije ”Slušaj srce reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije” koja se već skoro godinu dana provodi u svim kantonima u Federaciji, pa tako i u TK.

Drugi argument nam je deficit od 120 miliona u TK, kao i to da na osnovu Boljitkovog prijedloga koji nudimo, jedino se može napraviti ugodnija atmosfera za život naših građana, jer uštedama do 500 miliona KM na godišnjem nivou, nova radna mjesta za sve građane, posebno mlade ljude su zagarantovana”, rekao je mr.sci. Samir Kamenjaković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo