Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Nude 6 KM po ubranoj vreći šljiva i obrok, kažu da mladi neće u voćnjake

Nemojte propustiti

Kako kažu u Udruženju voćara Republike Srpske, potražnja za beračima je, uprkos solidnim dnevnicama i plaćenom prevozu i hrani, velika, a ponuda izuzetno slaba.

U toku je kupljenje šljiva, koje su najbolje rodile od svih ostalih vrsta voća. Berba krušaka je pri kraju, a berba jabuka, koja najduže traje, tek predstoji.

U Tutnjevcu, opština Ugljevik, koji je najveći proizvođač šljive, radnike koji kupe ovo voće po vreći (oko 50 kg) plaćaju šest KM, plus obrok i 20 KM po osnovu prevoza. Pojedini radnici, međutim, ne žele da rade „na vreću“, nego za dnevnicu koja se kreće oko 50 KM, plus prevoz i hrana, piše SrpskaInfo.

Kako kažu u Udruženju voćara Republike Srpske, potražnja za beračima je, uprkos solidnim dnevnicama i plaćenom prevozu i hrani, velika, a ponuda izuzetno slaba.

Ističu da ćemo zbog toga i ove godine, najvjerovatnije, imati kasnu berbu jabuke, koja je lani završena između 15. i 20. decembra, uz jako loš kvalitet roda.

– Berba jabuke bi, optimalno, trebalo da krene oko 15. septembra, a traje do 1. novembra. Berba krušaka je pri kraju, a šljiva u toku – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Naglašava da berba šljiva traje oko dvadesetak dana, ali da će ove godine biti i duža, zbog manjka radne snage.

– Mladi ljudi već godinama gotovo nikako neće u voćnjake, pa voće beru uglavnom penzioneri i oni koji su zaposleni, da bi dodatno zaradili. Čak i da su dnevnice daleko veće, mlađi to uopšte ne uzimaju u razmatranje – kaže Dojčinović.

Prema njegovim riječima, a kad je riječ o berbi jabuka, dnevnice neće biti niže od lanjskih.

– U prošloj berbi radnike smo plaćali po 50 KM. Uz prevoz i hranu, dnevni trošak po radniku iznosio je 75-80 KM. Ispod ovoga neće biti ni ove godine – naglašava Dojčinović.

Ističe da će voćari nastojati da i za ovu berbu jabuka dođu do radnika iz Turske, koji su i lani u značajnoj mjeri činili radnu snagu.

– Oni su dosta vrijedan narod, sa kojim je lako sarađivati. Nešto se priča da bi mogli da stignu i radnici iz Etiopije, a oni su, kako smo čuli, najvredniji i najmiroljubiviji ljudi. Ali, to tek treba da vidimo preko resornih ministarstava i agencija – ističe Dojčinović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo