Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

O čemu se pričalo na sastanku Escobara i Čubrilovića?! Ni govora o tome da je u ovoj Skupštini odbačen Inzkov zakon, a donošeni su sporni!

Nemojte propustiti

Gabriel Escobar od nedjelje boravi u našoj zemlji. Prvo se u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva BiH i članovima oba doma Parlamenta BiH, da bi potom otputovao u Banju Luku gdje je ranije danas održao sastanak sa liderima stranaka opozicije.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je danas sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

Razgovoru je prisustvovao i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Kako su rekli iz Ureda predsjednika NSRS-a, fokus razgovora bio je na aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

-U otvorenom razgovoru, strane su se saglasile da je sve sporove potrebno rješavati dijalogom, uz ravnopravno učešće svih strana u Bosni i Hercegovini. Također, učesnici sastanka su se složili da polazište u razgovorima treba da budu vrijednosti mira, Ustav BiH i prihvatljivo državno uređenje za sve, naglasili su iz Ureda predsjednika NSRS.

Zanimljivo, u saopćenju se ne spominje da li je bilo govora o spornim “zakonima” koji su posljednjih dana usvojeni upravo u ovoj Skupštini poput proglašenja nevažećim Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Također, ništa ne piše ni o odluci o formiranju entitetske Agencije za lijekove, koja je također usvojena u ovoj Skupštini u oktobru, kao ni o mnogim drugima.

Podsjećamo, Escobar od nedjelje boravi u našoj zemlji. Prvo se u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva BiH i članovima oba doma Parlamenta BiH, da bi potom otputovao u Banju Luku gdje je ranije danas održao sastanak sa liderima stranaka opozicije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Imenovan novi premijer Češke, detalj s ceremonije privukao posebnu pažnju

Petr Fiala, liberalno konzervativan političar, imenovan je novim češkim premijerom u nedjelju. Fiala je preuzeo dužnost u dvorcu Lany pored...

Možda vas zanima i ovo