Utorak, 18 svibnja, 2021

O čemu su Medvedev i Dodik razgovarali jučer u Beogradu? Pozvao ruskog premijera da posjeti Banja Luku

Nemojte propustiti

Dodik je rekao da Rusija i Republika Srpska u kontinuitetu imaju dobru saradnju na ekonomskom i političkom planu.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako su on i predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović na sinoćnjem sastanku u Beogradu pozvali ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da posjeti Banju Luku i Republiku Srpsku.

Kako tvrdi, Medvedev je izrazio želju da dođe, jer nikad nije bio u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da Rusija i Republika Srpska u kontinuitetu imaju dobru saradnju na ekonomskom i političkom planu.

Istaknuo je i da je veoma važno da Ruska Federacija razumije situaciju u BiH i da djelovanjem u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda putem svog ambasadora objasni kompletnu situaciju sa stanovišta činjenica, a ne sa stanovišta špekulacija, ” kako to najčešće čini visoki predstavnik u BiH”.

– Naravno da je to bila tema razgovora, jer će se početkom novembra održati sjednica Vijeća sigurnosti o BiH. Veoma je važno da očuvamo pažnju Ruske Federacije po ovom pitanju – rekao je Dodik.

On kaže da je upoznao premijera Ruske Federacije da godinu nakon izbora nije formirana vlast na nivou BiH, kao i da su ”Bošnjaci našli razlog da stave pitanje članstva u NATO-u prije bilo kakvih mogućnosti da se formiraju institucije vlasti”.

Naveo je da je na sastanku bilo riječi o krupnim pitanjima kao što su plinovod i rad rafinerije.

– Apsolutno su špekulacije da rafinerija, odnosno “Nestro”, ne radi. Oni će nastaviti da rade. Prilagođavat će svoju poslovnu politiku okolnostima – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da će se zadržati radna mjesta i da će obim posla u okviru preduzeća “Nestro” biti očuvan i pojačan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo