Petak, 22 listopada, 2021

Dogovor premijera Erdogana i demonstranata: O parku Gezi u Istanbulu odlučivat će sud

Nemojte propustiti

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) primio je u četvatak navečer u svojoj rezidenciji u Ankari grupu predstavnika demonstranata iz parka Gezi u Istanbulu, nekoliko sati nakon što im je uputio ultimatum, izvjestili su mediji.

turska_protestiDelegaciju su činili umjetnici i predstavnici civilnog društva, predstavnici koje su ovlastili demonstranti s trga Taksim kojima je plan preuređenja centra Istanbula bio povod za proteste protiv islamsko-konzervativne Erdoganove vlade.

Erdoganov razgovor s delegacijom od desetak predstavnika počeo je u 23.00 sata, precizirala je informativna televizija CNN-Turk. Prije susreta nije bilo saopćenja.

Nakon početka razgovora, interventna policija je ispalila salve suzavca na grupu od oko 200 demonstranata koji su se okupili u centru grada, nedaleko od Erdoanovih ureda.

Policija je upotrijebila i vodene topove da rastjera demonstrante. Pet demonstranata je uhapsila.

Erdogan je uputio “posljednje upozorenje” hiljadama demonstranata u parku Gezi. Nekoliko sati kasnije, Solidarnost Taksim je odbacio ultimatum.

Demonstranti su odbacili također općinski referendum o preuređenju parka koji je predložio premijer Erdogan, javlja agencija AFP.

Predstavnici demonstranata su nakon sastanka rekli da im je Erdogan obećao da neće realizirati rekonstrukciju parka Gezi, dok se o tome ne izjasni sud.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo