Petak, 24 rujna, 2021

Obama: Iranu treba godinu dana da razvije nuklearku

Nemojte propustiti

Iranu će trebati “oko godinu dana” da razvije nuklearno oružje, rekao je američki predsjednik Barack Obama za izraelsku televizijsku stanicu Channel 2 sedmicu dana prije historijske posjete jevrejskoj državi.

obamaplaceAFP obama“Mislimo da će Iranu trebati oko godinu dana da razvije nuklearno oružje”, rekao je on u eksluzivnom intervjuu za izraelsku televiziju.

Obama treba doći u Izrael 20. marta u trodnevnu posjetu, što je njegova prva posjeta ovoj bliskoistočnoj državi otkako je izabran za predsjednika 2008. godine.

Šef države također namjereva posjetiti palestinske teritorije, javio je AFP.

Ako se diplomatijom ne riješi spor, “sve opcije su otvorene” kako bi se Iran zaustavio, rekao je on.

“Moja poruka (izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu) će biti ista kao i ranije: ako to možemo diplomatski riješiti, onda je to trajnija solucija. Ako to ne uspije, sve opcije su otvorene”, dodao je Obama.

Kada je upitan da li postoji realistična opcija da će on narediti vršenje napada na iranska nulearna postrojenja, američki predsjednik je rekao: “Kada kažem da su sve opcije otvorene, onda su sve opcije otvorene, a Sjedinjene Države očigledno imaju znatne sposobnosti”.

“Međutim, naš cilj je da osiguramo da Iran ne posjeduje nuklearno oružje koje prijeti Izraelu ili koje bi moglo pokrenuti utrku za oružjem u regiji koja bi bila izuzetno opasna u vrijeme kada se puno drugih stvari dešava na tom području”, istaknuo je Obama.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo