Subota, 23 listopada, 2021

Obama obećao da će SAD “stati uz Ukrajinu”

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je prijelaznog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka u Bijeloj kući i obećao je da će “stati uz Ukrajinu” u njenom sporu s Rusijom.

On je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će međunarodna zajednica “biti prisiljena da primjeni skupe mjere ukoliko Rusija ne povuče svoje vojnike s Krima, prenosi BBC.

Ranije su čelnici grupe razvijenih zemalja G7 uputili sličnu prijetnju.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je, govoreći nakon sastanka s Obamom, da se Ukrajina “nikada neće predati” Rusiji.

– Apsolutno je neprihvatljivo da ruska čizma stoji na ukrajinskoj zemlji u 21. stoljeću, kršeći sve međunarodne dogovore i sporazume – kazao je.

Diplomatski apeli Moskvi došli su uoči nedjeljnog referenduma na Krimu, čiji će građani biti pitani da li žele ostati u Ukrajini ili se pridružiti Rusiji.

Ruska vojska i proruski naoružani ljudi zauzeli su ključne lokacije na Krimu – autonomnoj regiji Ukrajine čije je stnovništvo većinski rusko – krajem februara nakon pada predsjednika Viktora Janukoviča.

Predsjednik Obama izjavio je kako su SAD “veoma jasne kada smatraju ruski upad na Krim van njihovih baza kao kršenje međunarodnog prava”.

– Veoma smo odlučni u izjavama da stojimo iza Ukrajine i ukrajinskog naroda u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta – kazao je.

Komentirajući planirane razgovore između američkog državnog sekretara Johna Kerryja i ruskog mninistra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Londonu u petak, Obama je izjavio kako se nada da će diplomatski napori rezultirati “promišljanjem procesa”.

On je, međutim, naaglasio da, ako Moskva “nastavi s putem kojim je krenula, to je na njima, a ne na nama, međunarodna zajednica će biti prisiljena da primjeni mjere koje će skupo koštati Rusiju zbog njenog kršenja međunarodnog prava i mješanja u unutrašnje stvari Ukrajine”.

On nije konkretizirao kajkve bi te mjere mogle biti, ali je Wahington već objavio zabranu viza za neke visokorangirane Ruse i zaprijetio je zamrzavanjem sredstava drugima.

Obama je također izjavio da će SAD “u potpunosti odbaciti” rezultate krimskog referenduma, rekavši da je on “organiziran nabrzinu”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo