Subota, 27 studenoga, 2021

Obama: Ovo je godina akcije

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Američki predsjednik Barak Obama poručio je sinoć u govoru o stanju nacije, obraćajući se članovima oba doma Kongresa i desetinama miliona Amerikanaca, da će 2014. biti godina akcije u kojoj je glavni cilj vraćanje radnih mjesta u SAD i ponovno jačanje srednje klase.

Američki lider je pozvao na jedinstvo nacije, više puta u govoru pomenuvši vojsku SAD koja štiti državu, što je izazvalo ovacije kongresmena i senatora.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, što je bila glavna tema redovnog godišnjeg govora o stanju nacije, Obama je istakao da je u poslednjih pet godina otvoreno novih osam miliona radnih mjesta i da nezaposlenost iznosi 6,7 odsto, što je za 1,2 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

“Kina po prvi put u poslednjih pet godina nije prvo mjesto za investicije u svijetu. Zato će ovo biti godina akcije, jer mora da se ojača srednja klasa, koja više nije onakva kakva je bila, dok onima na vrhu nikada nije bilo bolje”, naglasio je predsjednik Amerike.

On je upozorio i da će, ako ne bude odlučnosti zakonodavaca, upotrebiti svoje pravo izvršnih ovlašćenja da bi prošli zakonski akti koji će pomoći otvaranje novih radnih mjesta.

“Amerikanci su umorni od svađa i žele da imaju mogućnost za bolji život. Danas 98 odsto izvoza čine mala preduzeća, i njih treba jačati poreskom politikom i novim zakonima, jer ni Kina, ni Evropa ne stoje sa strane i samo gledaju” dodao je Obama.

On se u govoru založio i za izjednačavanje plata muškaraca i žena, pošto, kako je rekao, statistike pokazuju da žena danas u SAD zaradi 77 centi, naspram jednog dolara koliko zaradi muškarac.

“To je sramota za 2014. godinu, i žene zaslužuju da zarađuju isto kao i muškarci”, naglasio je Obama.

On je najavio i da će uskoro izdati izvršno ovlašćenje, kojim će minimalna zarada na sat zaposlenima u federalnim insitutucijama iznositi 10 dolara.

Obama je pozvao i demokrate i republikance da učestvuju u reformi imigracionog sistema, rekavši da treba pružiti šansu ljudima koji dolaze i pomažu Americi.

On je ocijenio i da je Amerika danas sigurnija zemlja, dodavši da su trupe povučene iz Iraka i da je 60 hiljada vojnika došlo iz Afganistana.

“Do kraja godine će najduži rat u istoriji SAD biti gotov”, naveo je Obama, ali i dodao da opasnost od terorističkih napada i dalje postoji.

Govoreći o spoljno političkim temama, kojima je posvetio najmanje pažnje u svom obraćanju naciji, predsjednik SAD je kazao da će Amerika u Siriji pomoći opoziciju koja odbije agendu terorističkih grupa.

On je najavio i reformu programa nadzora koji sprovodi NSA, a kao jedan od ciljeva u ovoj godini naveo je i zatvaranje vojnog zatvora Gvantanamo.

Obama je podržao politiku svoje administracije prema Iranu, ocijenivši da “ako je Ronald Regan mogao da pregovara sa SSSR možemo i mi sa Iranom”.

“Moramo dati šansu diplomatiji. Možda i propadnu pregovori i ja ću onda prvi biti za sankcije. Ako uspiju i Iran ispuni ono što se traži, onda ćemo riješiti jedno od najtežih globalnih bezbjednosnih pitanja bez rata”, zaključio je Obama.

Američki lider je završio svoj govor pričom o vojniku Koriju Remsburgu, koji je teško povređen u eksploziji bombe u Avganistanu, i koji je mjesecima nakon toga bio u komi, a i danas je slijep na jedno oko i teško se kreće.

Obama je pohvalio njegovu volju za oporavkom, rekavši da je to nadahnuće za svakog Amerikanca, što su svi prisutni propratili višeminutnim aplauzom upućenom Remsburgu koji je tokom govora sjedio uz prvu damu Mišel.

(Agencije, Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo